İBB gayrimenkulleri halka açılıyor

İBB Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) kurmak için izin aldı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) kurmak için izin alındığını bildirdi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) kurmak için izin alındığını, belediyenin tüm gayrimenkullerini tek çatı altında toplayarak değer oluşturup halka açacaklarını bildirdi.

Topbaş, Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) tarafından Sütlüce Tanıtım Merkezinde düzenlenen toplantıda ekonomi basını ile bir araya geldi, yapılan yatırımları anlattı.

İETT arazisi yeniden ihaleye çıkacak
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Topbaş, İETT’nin Levent’teki arazisinin satışı konusunun yargıya götürüldüğünü ve davanın kendi lehlerine sonuçlandığını belirtti.

Bu konuyu yargıya taşıyanların verdikleri zararın çok büyük olduğunu dile getiren Topbaş, şunları kaydetti:

“6 yıl sonra yasa bize bu hakkımızı iade etti. Ama para kasaya gelmedi, gecikti. Biz bundan dolayı kısa vadeli borçlanmalar yapmak zorunda kaldık. Sistemdeki sıkıntıları aşmak ve yapılan ihaleleri aşmak adına… Takriben belki 300-400 milyon lira faiz ödedik bunlar yüzünden. Bu kente yaptıkları haksızlık. Milletin cebinden bu paralar çıkmak zorunda kaldı. Yapılan ihaleler işler var. 1 milyar 156 milyon lira kasaya girmediği için 2006’da bizim kayıplarımız paranın değer kaybı faiz kaybını hesaplamıyoruz. Bunu yapanlar yanlarına kar kaldı. Bir A4 kağıdına yazdıkları dilekçenin bu kente kaybettirdiğidir bu. Bu parayı zamanında kasamıza alsaydık, bugün ulaşım sistemlerinde çok daha fazla mesafe almış olacaktık. Yeniden ihale açacağız. Aynı plan, neydi o proje aynısı tekrar ihaleye çıkacak. Hazırlık yapıyoruz. Daha düşük satmayız. Kaybettiklerimizi da almamız lazım.”

İGDAŞ için şartlar takip ediliyor
Topbaş, İGDAŞ’ın satışıyla ilgili hazırlıkların olduğunu, Ankara Gaz’ın satışını beklediklerini belirterek, “Biz bunu satmış olmak için satmak istemiyoruz. Beklediğimiz rakamın olması gerekir. Şartları iyi kollamamız gerekiyor. Onun için şartlar takip ediliyor, iyi duruma geldiği zaman değerlendireceğiz” dedi.

Dış borçlar konusunda da Topbaş, bunun ciddi rakam olmadığını, 2012 bütçesinde yüzde 10 dış borçlanma hakkı bulunduğunu, Üsküdar Ümraniye hattı ile ilgili 500 milyon avroluk kredinin kullanıldığını kaydetti.

Topbaş, Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı çalışmasına da değinerek şunları söyledi:

“Gayri Menkul Yatırım Ortaklığı kurmak için SPK’dan izin aldık. Belediyenin tüm gayrimenkullerini bir çatı altında toplayıp değer oluşturmak ve halka açmak istiyoruz. İyi bir rakam olacağına inanıyoruz. Bunun hazırlıklarını yapıyoruz. Sizin adınıza bu şehri yöneten olarak kendi değerlerini kendi içinde üretmeye ve değerini artırmaya çalışıyoruz.”

8 yıllık yatırımları
Türkiye’nin geçen süre içinde kendine güveninin geldiğini ve ciddi bir ekonomik gelişme olduğunu dile getiren Topbaş, “8 yılda 46 milyar lira yatırım yaptık. Bunun 22 milyarı ulaşımla ilgili” dedi.

Topbaş, Büyükşehir Belediyesinin 19,5 milyar lira olan konsolide bütçesi içinde yatırımlara 7,5 milyar lira ayrıldığını belirterek, “Bir yılda yaptığımız yatırımların toplamı tüm bakanlıklar, resmi kurumlar, özel idareler ve belediyelerin yaptığı tüm yatırımların yüzde 26’sını biz yapıyoruz. Bu kente önemli bir ekonomik hareketlilik sağlıyor. Türkiye ekonomisinin yüzde 43’ü, sanayinin yüzde 35’i, ihracatın yüzde 60’ı, ithalatın yüzde 65’i İstanbul’da. İstanbul dünyaya karşı sorumlu. Bizim ortaya koyduğumuz performans diğer kentleri de etkiliyor” dedi.

İETT arazisinin satışından elde edilen 1 milyar 156 milyon liranın açılan dava süreci ve ihalenin iptal olması nedeniyle belediyenin kasasına girmediğini, ancak bütçelerini ve ihale ilanlarını gelecek bu paraya göre düzenledikleri için ciddi sıkıntılar yaşadıklarını anlatan Topbaş, o dönem kısa dönemli borçlanmalar gerçekleştirmek zorunda kaldıklarını kaydetti.

Yatırımlar devam ediyor
Topbaş, “Dikkatli gidiyoruz. Yatırımları durdurmuyoruz. Frene bassak ülke sarsılır. Yatırımlar devam ediyor. Hak edişleri 8-9 ay sonra öderken, 300 milyon lira para geldi. ‘Küçük müteahhitler başta olmak üzere hemen ödeyin’ dedik. ‘Bu para piyasaya girmeli’ dedim. Bu parayı dağıttık. Gerçekten piyasada bir hareketlilik yaşandı. Bu çok önemli. Bir belediye başkanı rutin belediyecilik işleri değil, bir iş adamı mantığında düşünmek, her alanda olmak zorunda. Şu anda müteahhitlere 1 ayın altında zaman içinde paralarını ödüyoruz. Şu anda gayet iyiyiz, sıkıntı yok. Bütçeyi yüzde 98 oranında realize ediyoruz” dedi.

Kadir Topbaş, yaptıkları yatırımlarla 100 binin üzerinde kalıcı istihdam oluşturduklarını söyledi.

Metrobüsü 700 bin insanın kullanır hale geldiğini, günde 80 bin civarında aracın o hatta trafikten çekildiğini ve bunun karşılığının günde 226 ton akaryakıt tasarrufu demek olduğunu vurgulayan Topbaş, “bu aynı zamanda 623 ton karbon emisyonunun azalması demek. 40 bin 100 işgücü tasarrufu sağlanmış. Zaman tasarrufu ve ekonomik kazanım var” dedi.

Yatırımların büyük bölümünün ulaşımla ilgili ve metro ağırlıklı olduğunu, bir kilometre metro hattının maliyetinin 100 milyon, 10 kilometresinin de 1 milyar lira olduğunu anlatan Topbaş, kentte şu anda günlük 23 milyon hareketlilik olduğunu, bunun kent nüfusunun 3 katına çıkmasını öngördüklerini söyledi.

Topbaş, İstanbul’un dünyada bugünkü bilgi ve bilişim çağında bilgi teknolojisini en iyi kullanan şehir olduğunu, “cep trafik” uygulamasının Amerika’da anlatılmasının istenildiğini, yakın tarihte bundan çok daha ileri düzeyde, insanlar belediyeye gelmeden bütün sorularını sorup, işlerini takip ederek cevap alabilecekleri yeni düzenlemeler yapacaklarını bildirdi.

Etiketler

Bir yanıt yazın