Yıllar Süren Mücadelenin Ardından High Line Sonunda Açıldı

Yıllar önce büyükbaş hayvan taşımacılığında kullanılan bir demiryolu üzerinde yer alan yükseltilmiş gezinti yolu High Line'in ilk etabının inşaatı, Friends of the High Line grubunun yürüttüğü mücadele sonunda tamamlandı ve projenin açılışı yapıldı.


Fotoğraf: Librado Romero, The New York Times

Törenden hemen sonra Friends of the High Line üyelerine birer mesaj gönderdi: “Başardık.”

New York Belediye Başkanı Michael R. Bloomberg, 8 Haziran’da High Line’in bitirilen ilk etabının açılışını yaptı ve kurdeleyi kesti. Yıllar önce büyükbaş hayvan taşımacılığında kullanılan bir demiryolu üzerinde yer alan yükseltilmiş gezinti yolunun yepyeni döşemeleri üzerinde gerçekleşen törene, bu değişimi mümkün kılan avukatlar, yetkililer ve mimarlar da katıldı. Bloomberg, New York için “sıra dışı bir armağan” olarak nitelendirdiği alanı kullanıma açarken, “Bugün bir hediyenin paketini açmak üzereyiz. High Line gerçekten de kendisinden bekleneni veriyor,” dedi.

Üç ayrı bölümden oluşan High Line’ın açılışı yapılan bu ilk etabı, Hudson River yakınlarından geçerek, Gansevoort Caddesi’nden 20. Batı Caddesi’ne dek devam ediyor. Gansevoort Sokağı’ndan merdivenlerle, 16. Cadde’den ise asansörlerle girişin sağlandığı proje, artık haftanın her günü sabah 7’den akşam 10’a kadar halka açık olacak.

30. Cadde’ye dek uzanan ikinci etap şu anda inşaat aşamasında ve 2010 yılının sonbaharında tamamlanacak. Üçüncü etabın ise henüz onay aşamasından geçmesi gerekiyor.

High Line, 1999’da bir kent konseyinde tanışan iki adam tarafından başlatıldığı düşünüldüğünde, gerçekleşen bir peri masalına benziyor. Yine de yazar Joshua David ve ressam Robert Hammond, bu terkedilmiş demiryolunu kurtarma ve koruma isteğini coşkulu bir şekilde paylaştıklarını farkettiklerinde, High Line için biraz geç kalındığını söylemek pek yersiz olmaz. Çünkü 1980 yılından beri kentin gündem görüşmelerinden kaldırılan alan hakkında, Giuliani’nin başkanlığı sırasında da yıkım kararı çıkmıştı. Her şeye rağmen David ve Hammond’un strüktürü kurtarmak için gösterdikleri yaklaşık on yıllık gayret sonucunda Bloomberg yönetimi High Line’in korunması ve yenilenmesi için harekete geçti.

New York’un Manhattan Bölgesi Başkanı Scott M. Stringer’in projeyi “çarpıcı bir Batı Yakası hikayesi” olarak adlandırması, tüm bu nedenler göz önüne alındığında boşuna değil. Şehir Konseyi sözcüsü Christine C. Quinn ise “Azmin mucizesi,” diyor ve ekliyor, “Projenin bir dosyaya konarak rafa kaldırılması çok kolaydı. Bu harika fikirler asla hayata geçirilemeyebilirdi.”

Projenin aşmak zorunda kaldığı bitmek bilmez bürokratik engeller en sonunda tükendi ve elbette açılış törenine yerel hükümetin birçok farklı kolundan temsilcinin gelmesi bir tesadüf değildi. Şehir Planlama Komisyonu’ndan Amanda M. Burden, Parklar Komisyonu’ndan Adrian Benepe, Demokrat Parti New York temsilcisi Jerrold Nadler ve New York Ekonomik Kalkınma Birliği Başkanı Seth W. Pinsky oradaydı. Projenin gerçekleştirilebilmesi için en büyük bağışı yapan moda tasarımcısı Diane von Furstenberg ve eşi medya patronu Barry Diller ile milyarder yatırımcı Philip Falcone ve eşi Lisa Maria Falcone de açılışta hazır bulundu.

Bloomberg’ün anlattığına göre James Corner Field Operations ve Diller Scofidio&Renfro tarafından tasarlanan yürüyüş yolu, demiryolu terkedildikten sonra alanda yetişmeye başlayan yabani bitkilerden ilham alınarak projeye dahil edilen 100’den fazla bitkilendirme elemanı içeriyor. Belediye Başkanı ayrıca, High Line’ın çevresinde de bir çeşit rönesans başlattığını, civarda tasarım ve inşaat aşamalarında olan 30’dan fazla yeni projenin bulunduğunu ekliyor.

Bu yeni projelerden biri de, Renzo Piano tarafından Whitney Museum of American Art için tasarlanan yeni bir uydu bina. Piano’nun tasarımı, High Line’in Gansevoort Caddesi’ndeki başlangıcından yükselecek. Bloomberg açılışta, belediyenin müze ile gerçekleştirdiği arazi satışının son aşamasına gelindiğini açıkladı.


Fotoğraf: James Estrin, The New York Times

Başkanın söylediğine göre High Line’ın ilk iki etabı, 152 milyon Dolar’a mal oldu. Bu miktarın 44 milyon Dolar’ı ise projeye öncülük eden Friends of the High Line grubu tarafından sağlandı. Açılışta, tüm konuşmacıların sözlerinde yer verdiği bir cümle dikkati çekti, o da törenden hemen sonra Friends of the High Line’ın üyelerine gönderdiği elektronik postanın başlığıydı: “Başardık.”

Etiketler

Bir yanıt yazın