Mies van der Rohe Ödülü 2011 için 6 Finalist Belirlendi

Avrupa Komisyonu ve Mies van der Rohe Vakfı, Avrupa Birliği Modern Mimarlık Ödülü olan Mies van der Rohe Ödülü için 33 ülkeden katılan 343 eser arasından 6 finalisti belirledi.

Ödül töreni 20 Haziran 2011 tarihinde Barselona’daki Mies van der Rohe Pavyonu’nda düzenlenecek.

Avrupa Komisyonu Üyesi Androulla Vassiliou yaptığı açıklamada “Finalistlerimizin iki ortak özelliği var: Hem Avrupalı hem de dünyanın en ileri görüşlü mimarları arasında olmaları. Bu ödül onların yeteneklerini ve başarılarını yüceltirken aynı zamanda tasarım endüstrisinin sosyal, ekonomik ve kültürel önemini de ön plana çıkarıyor” dedi.

Finale kalan 6 proje ise şöyle sıralanıyor:


Fotoğraf: Jurg von Bruchhausen

Neues Museum, Berlin Almanya
David Chipperfield Architects / David Chipperfield


Fotoğraf: Filip Dujardin

Bronks Gençlik Tiyatrosu Brüksel, Belçika
MDMA-Martine de Maeseneer Architecten / Martine de Maeseneer, Dirk Van den Brande


Fotoğraf: IWAN BAAN

MAXXI: 21. Yüzyıl Sanatı Müzesi, Roma İtalya
Zaha Hadid Architects / Zaha Hadid, Patrick Schumacher, Gianluca Racana


Fotoğraf: Philippe Ruault

Danimarka Radyosu Konser Salonu, Kopenhag, Danimarka
Ateliers Jean Nouvel / Jean Nouvel


Fotoğraf: Christian Richters

Akropol Müzesi, Atina Yunanistan
Bernard Tschumi Architects / Bernard Tschumi


Fotoğraf: Robert Hart Fotografie

Groot Klimmendaaal Rehabilitasyon Merkezi Arnhem, Hollanda
Architectenbureau Koen van Velsen / Koen van Velsen

Mies van der Rohe Ödülü modern yapıların üstünlüğünü vurgularken, geliştirilen yeni fikirler ve teknolojiler ile günümüz kentsel gelişimine yaptıkları katkıların da önemini vurguluyor. İlk kez 1987 yılında verilen ödül, her yıl bir önceki iki yıl içinde tamamlanan projeler içerisinden seçilen yapıya veriliyor. Avrupa mimarlığının en prestijli ödüllerinden biri olan Mies van der Rohe ödülü bu yıl 12. kez verilecek.

Önceki yıllarda, Alvaro Siza Vieira, Dominique Perrault, Norman Foster, Peter Zumthor, Zaha Hadid, Rafael Moneo, Kjetil Trædal Thorsen, Tarald Lundevall, Craig Dykers ve Rem Koolhas bu ödüle sahip olmuştu.

Bu yıl Türkiye’den Avanos 5D Projesi ile Ayşe Defne Önen Mimarlık, ODTÜ MODSIM Modelleme ve Simülasyon Merkezi ve Ankara Arena Çok Amaçlı Spor Salonu Projeleri ile Yazgan Mimarlık, Yalıkavak Butik Otel Projesi ile Trafo Mimarlar, Kentpark Alışveriş Merkezi Projesi ile Öncüoğlu Mimarlık, Abdi İbrahim Tower ile Dante O. Benini&Partners Architects, Folkart Narlıdere Konutları ile Emre Arolat Mimarlık, Turkcell Teknoloji Ar-Ge binası ile Erginoğlu&Çalışlar Mimarlık, Borusan Konser ve Sanat Evi ve Beşiktaş Balık Pazarı ile Gökhan Avcıoğlu, SSM Konser Salonu ile Nevzat Sayın Mimarlık, Çandarlıda Çiftlik Yapısı ile Şevki Pekin Mimarlık, Print Center projesi ile Tanju Özelgin Mimarlık, Yapı Kredi Bankacılık Akademisi ile Teğet Mimarlık aday gösterilmişti.

Etiketler

Bir yanıt yazın