Londra ulaşımının kalbi Olimpiyatlara hazır

Londra'daki King's Cross istasyonu 860 milyon dolarlık bir proje ile yenilenerek 2012 Olimpiyat Oyunlarına hazır bir hale getirildi.

1852 yılında hizmete açılan istasyon, tarihi yapısına uygun olarak yenilendi. Yılda 47 milyon yolcu tarafından kullanılan istasyonun, Olimpiyat Oyunları sırasında normal kapasitesinin çok üzerinde çalışmaya uygun hale getirildiği belirtiliyor.

Dışarıdan vidası görünmeyen yapı

İstasyona, dışarıdan hiçbir vida ya da cıvatası görünmeyen dev bir çelik konstrüksiyon inşa edilerek, ana bekleme salonu genişletildi. İstasyon yenileme projesinin tamamlanması nedeniyle dün Ulaştırma Bakanı Justine Greening ve Londra Belediye Başkanı Boris Johnson’ın katıldığı bir tören yapıldı.

İstasyondaki yenilemenin bir parçası olan çelik ağ için 1200 ton çelik kullanıldı. Salonun iç mekânı üç olimpik yüzme havuzunu içine alabilecek büyüklükte.
Yeni King’s Cross istasyonu 19 Mart Pazartesi gününden itibaren halka hizmet vermeye başlayacak.

Londra’da günde üç milyon ek sefer

İlk olarak 1852 yılında hizmete açılan King’s Cross istasyonu Olimpiyatlar öncesinde yaklaşık 860 milyon dolara mal olan bir proje ile yenilendi. Projede çelik yapı dışında bir milyon tuğla kullanılarak yeni inşaat da yapıldı.

Günde 25 milyon seferin yapıldığı Londra ulaşım ağında, Olimpiyat oyunları sırasında günde üç milyon ek sefer daha yapılacağı belirtiliyor. Olimpiyat oyunları sırasında ulaşımın en yoğun olacağı günün 30 Temmuz Pazartesi günü olacağı tahmin edilirken, 31 Temmuz ile 2,3 ve 7 Ağustos tarihlerinde de ulaşım sistemini kullanan kişi sayısının çok yüksek olması bekleniyor. Yeni istasyonun, kente dışarıdan gelen kişiler için kullanımı kolay bir hale getirilip, giriş ve çıkışların da çok sayıda yürüyen merdiven ile süratli bir akışkanlığa kavuşturularak yoğunluğun sınırlanması planlanıyor. 

Londra Olimpiyat oyunları hazırlığının, birçok geçmiş Olimpiyat oyunlarının aksine, planlanan bütçenin altında bitirileceği açıklanmıştı. 2012 Olimpiyat oyunları sırasında tüm yenileme çalışmalarına ara verilecek olan istasyonun bir bölümü, oyunlar sonrasında yıkılarak, Londra’ya yeni bir meydan kazandırılacak. Harry Potter filmlerine de sahne olan istasyonda, filmde kullanılan 118 yıllık çelik köprü engelli kullanıcıların erişimlerini kolaylaştırmak için kaldırıldı.

Etiketler

Bir yanıt yazın