Tren Rayları Üzerinde Dönüşüm Sürüyor

New York'un ilginç ve yenilikçi parkı olan High Line'ın ikinci etabı da halka açıldı. Projenin devamında James Corner Field Operations ve Diller Scofidio + Renfro mükemmel bir kent peyzajı yarattılar.

Aylardır High Line’ın ikinci etabının açılması bekleniyordu. Park, 20. Cadde kavşağında başlıyor. High Line’ın ikinci etabı, ziyaretçilere, bir ormanı andıran yürüyüş yolunda gezinmenin keyfini tattırıyor.



Ağaçlık



“Chelsea Ağaçlığı”nın yol döşemesi High Line’ın orijinal güney etabına benziyor fakat ortam daha özel ve samimi. Birinci etapta ağaçlar bağımsız yerleştirilirken veya düzenli geometrik biçimli bitkiler kullanılırken ikinci etapta bitkiler mekanı tarifliyor. Yeşillikler arasından, Neil Denari tarafından tasarlanan HL23 Konut Kulesi gibi özel binaların manzaraları görülebiliyor.

Güneşlenme Alanı



High Line yeşilliklerin ve ağaçların yok olduğu ve bir kamu binasının yükseldiği ağaçlığı geçerek kuzeye doğru kıvrılıyor. 22. Cadde basamakları ve 23. Cadde çalılıkları mekanın yayılışını biçimlendirmek için bir araya getirilmiş. 4.900 m²’lik çimenlik alan mükemmel bir kamusal alana dönüşmüş. Oturma yerleri benzer bir mimari stille ve benzer malzemelerle tasarlanmış. Yürüyüşe devam edildiğinde çimlik alanın yalnızca düz bir çimlik alan olmadığı görülüyor, demiryolundan uzayan, oturma alanları olarak tasarlanan beton plaklar üzerinde dizilen şezlonglarda alttaki Hudson Nehri’ni ve Midtown Manhattan silüeti izlenebiliyor.

Bu yeşil tepede beton kenarlar birer banka dönüşüyor ve oturma alanı olarak işlev görüyor.

Üstgeçit



Tasarım ekibi High Line deneyimi için bir bar oluşturulmuş. Buro Happold, üstgeçidin inşa edildiği ikinci etap için yapı mühendisliği hizmeti sağlıyor. Firma, hassas olan “köprü üzerinde köprü”yü desteklemesi için gelişmiş ince kolonları kullanılmış.
Üstgeçitte tüm yürüme yolunun muhtemelen en ilginç bölümü, ziyaretçilerin bulunduğu bölüm. Bu rampa, çelik bir yürüme yolu ile parkın zemin katından 8 metre yukarı yükseltilmiş. Ortamdaki dev manolya ağaçları Chelsea Ağaçlığı’nın ilk zamanını hatırlatıyor.

Manzara Balkonu

Yükseltilmiş üstgeçit boyunca birkaç metal platform “balkon”, kalabalıktan uzak samimi mekanlar yaratmak için çeşitli kollara ayrılmış. Bunlardan biri 26. Cadde’de bulunan “Manzara Balkonu” sokağın ortasından yukarı doğru uzanarak ziyaretçilere aşağıdaki manzarayı izleme fırsatı sunuyor.
Manzara, oturma alanlarından, önünde hiçbir engel olmadan izlenebiliyor. Masif ahşap banklar, ilan panoları için bir fon ve dengeleyici mazleme olarak işlev görüyor.

Çimenlik Alan



Beton kaldırımlar tren rayları üzerine oluşturulmuş ve birkaç blok boyunca bir yürüyüş yolu sunuyor. Doğal çayırın çeşitliliği ve çiçeklik alan halka nefes alabilecekleri mükemmel bir kamusal alan sunuyor. Bu etap, Joel Sternfeld’in fotoğraflarına konu olan ve High Line’ı yıkımdan kurtaran yerel çiçekleri yansıtarak High Line’ın karışık tarihini ortaya koyuyor.

Silüet – 30. Cadde

Yaya yolu, alüminyum kafeslerden strüktür oluşturarak tren raylarından yükseltilmiş. Biraz kafa karışlığı yaratan bu deneyim orijinal ulaşım hattının güzelliğini hatırlatıyor ve ziyaretçilere aşağıdaki manzarayı izleyebilme olanağı sunuyor.

High Line’ın 3. Etabı & Hudson Tren Bakım İstasyonu

Hattın sonunda ziyaretçiler hattın, bugün Hudson Tren Bakım İstasyonu olarak kullanılan el değmemiş bölümlerini görebilirler. Lot adındaki bir kamusal mekan, 30. Cadde’de High Line’ın hemen yanındaki boşluğu doldurmak üzere açıldı ve gelecek ay için yiyecek, oyuncakçı ve diğer rekreatif olanakları sunabilecek bir mekan olarak hizmet verecek.
Oyun şatoları ve dev abartılı Japon animasyonları High Line’ın, Hudson Tren Bakım İstasyonu etrafında dolanan ve Javits Merkezi’nde son bulan son etabında yer alıyor. Friends of The High Line bu alanı elde ettiğinde orijinal High Line tamamlanmış olacak ve yükseltilmiş park ve cadeler arasında kapsamlı bir ilişki kurulmuş olacak.
Yoğun çalılık alana doğru kıvrılan, gölgeliklere doğru yükselen ve ziyaretçilerini gösteren High Line’ın 2. etabı umutsuz görünmüyor. Bu ilave ziyaretçilerine yeni deneyimler sunarken sürdürülebilirlik misyonunu da öne çıkarıyor.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın