Fiyatlar şimdiden üçe katladı

İstanbul'da yapılacak Uluslararası İstanbul Finans Merkezi'nin inşaat çalışmaları başladı. Murat Kurum fiyatların 2004'ten bu yana üç kat arttığını, bundan sonra da artışın katlayarak devam edeceğini söyledi.

“Ataşehir Finans Merkezi” olarak bilinen, ancak arazisinin büyük bölümü Ümraniye’de bulunan İstanbul Finans Merkezi’nde zemin etüt çalışmaları devam ederken, inşaatlar da hızla yükseliyor.

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) Genel Müdürü Murat Kurum, İstanbul Finans Merkezi’nin ilk etapta master planının hazırlandığını, şu anda da proje kitapçığı hazırlama çalışmaları yaptıklarını söyledi.

Murat Kurum, hedeflerinin, İstanbul Finans Merkezi’nin 2023 yılında dünyanın 10 büyük finans merkezi içinde yer alması olduğunu vurgulayarak, “Hem yakın Avrupa, hem de Orta Doğu’ya hitap eden bir finans merkezi olmasını hedefliyoruz. Burası güvenli bir liman. Buradaki finans merkezi sadece Türkiye’deki parayı değil, o bölgelerdeki parayı da yönetecek. Burası paranın merkezi olacak” diye konuştu.

Kurum, Finans Merkezi’ne devlet bankalarından Halk Bankası, Ziraat Bankası, Vakıfbank ile Sermaye Piyasası Kurumu’nun (SPK) geleceğini, ayrıca Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nın (İMKB) alt kuruluşlarının burada yer alacağını, yurt dışındaki fonları yöneten büyük bankaların da finans merkezinde yer alma talepleri bulunduğunu anlattı.

Finans merkezine ulaşımın yüzde 70-80 oranında toplu taşıma ile sağlanacağını ifade eden Kurum, “Burada 70 bin çalışanın olacağı düşünülüyor. Bu kadar çalışanı toplu ulaşımla buraya getiremezsiniz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bununla ilgili Çekmeköy-Ümraniye, Kadıköy-Kartal metrosuna bir bağlantı hattı planlıyor. Bu hat finans merkezinin içinden geçecek. Trafik tamamen yerin altında olacak” şeklinde konuştu.

İstanbul Finans Merkezi’nin bulunduğu bölgedeki metrekare fiyatlarının sürekli arttığına da dikkati çeken Kurum, “2004’te metrekaresi 1.500 liraya satılan yerler şu anda 4.500 lira. Buraya yatırım yapan kira geliri için yapmıyor, insanlar bu geleceği görüyor. Bu istikrar devam ettiği sürece metrekare fiyatlarının yakın zamanda 10 bin liraları aşacağını, ileride 15-20 bin liralara kadar gideceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Kurum, “2,5-3 milyar dolar para İstanbul Finans Merkezi’nin inşasına harcanacak” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın