Dönüştürme Kanunu 15 gün içinde Meclis’ten geçecek

Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, İTO'da yaptığı konuşmada, "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu bir hafta 15 gün içinde Meclisten geçecek" açıklaması yaptı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu’nun bir hafta 15 gün içinde Meclis’ten geçeceğini bildirdi.

Bayraktar, İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) meclis toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin son 9 yılda kalkındığını ve geliştiğini, 800 milyar doları aşan yıllık gayri safi hasılası ile önemli bir ekonomik güç olarak ciddi gelişme gayreti içinde olduğunu söyledi.

Bayraktar, TBMM’nin gündeminde bakanlığını ilgilendiren 3 yasa bulunduğunu belirterek, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu’nun 12 maddesinin geçtiğini, 13 maddesinin de önümüzdeki hafta görüşüleceğini söyledi.

Yabancılara gayrimenkul satışını içeren Mütekabiliyet Yasası, Yapı Denetim Kanunu, İmar Kanunu ve Müteahhitlik Kanunu gibi diğer kanunların peş peşe geleceğine işaret eden Bayraktar, şu bilgileri verdi:
“Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu esas olarak kentsel dönüşüm kanunu. Bu kanun alabildiğine zor bir yol. Türkiye’de son 9 yılda yapılan 5 milyon konutun 4,5 milyonu özel sektör eliyle 500 bini de devlet eliyle üretildi. Bu zaten kentsel dönüşüm. Bunun dışında Türkiye’nin 150-160 noktada kentsel dönüşüm devlet ve belediyeler eliyle yapılıyor. Bunun bir seferberlik anlayışı içinde yasal altyapısını ciddi şekilde düzenleyerek yeni bir anlayışla yola çıkacağız. Yasa bir hafta 15 gün içinde Meclisten geçecek. Yasa kentsel dönüşümün vatandaşlar tarafından yapılmasını temin edecek. Bir diğeri mülkiyet hakkından daha önemli olan yaşama hakkını yasanın vitrinine koyduk.”

“Belediyeler 4 ayda imar tadili yapmazsa bakanlık yapacak”

Meclis üyelerinin sorularını da yanıtlayan Bayraktar, Türkiye’de son 50 yılda bir yapı silueti oluştuğunu ve bunu mimarların oluşturduğunu belirterek, “Hepimizin hem vebali, hem sevabı, hem de günahı var” diye konuştu.

Bayraktar, görsel mimariye, tarihi dokunun korumasına ve çevreye daha fazla önem verdiklerini, artık mimari bir kalitenin geldiğini söyledi.

Doğaya ihtiyaçları olduğunu, buna karşın afet riski yapılardan insanları da kurtarmaları gerektiğini dile getiren Bayraktar, Hükümet olarak Türkiye’de cazibe merkezleri oluşturarak nüfusu geriye doğru göç konusunda çalışma yaptıklarını kaydetti.

Bayraktar, bir hafta içinde yapı denetim ve ruhsatla ilgili iki yönetmelik yayınladıklarını, kısmi iskan verdiklerini, imar transferinin de kanun kapsamında geldiğini kaydetti.

İmar tadili için belediyeye yapılan başvurularda belediyenin 4 ayda sonuçlandırmaması halinde Valilik aracılığıyla başvurunun kendilerine yapılmasını da isteyen Bayraktar, bu tür durumlarda plan tadillerini kendilerinin yapacağını, ayrıca belli büyüklükteki özel proje alanlarında belediyeye sormadan da imar planı hazırlayacaklarını bildirdi.

“Kentsel dönüşümde nitelikli çoğunluk yeterli”

Bayraktar, “100 bin metreden büyük alanlarda imar kanunu resen yapabiliriz” dedi.
Kentsel dönüşüm konusunda 50 daireden 45’inin anlaşıp, 5 dairenin karşı çıkması halinde, bu dairelerin bedelini tespit ettirerek açık artırma ile satışının yapılacağını ve paraların da o kişilerin hesabına resen yatırılacağını dile getiren Bayraktar, satılmaması halinde de hazine adına tapusunu yaparak anlaşma yapanlara “biz sizin anlaşmanıza amadeyiz” diyeceklerini söyledi.
Bayraktar, “Bu kanunun en önemli ayaklarından biri. 2-3 kişi projelerin önünü tıkıyordu. Nitelikli çoğunluk anlaştığı zaman anlaşma sağlamayanların elimine edilmesini teminen devlet devreye girecek. Bu kanun kapsamında kentsel dönüşüm alanında kiracı varsa kiracıya kira yardımı yapılacak. Binadaki hak sahiplerine kredi yardımında bulunulacak. Bu tür yapılarda tüm vergilerde muaf olacak” dedi.

“Belediyeler kafalarına göre imar yönetmeliği hazırlayamayacak”

Ruhsatlarda yüzde 90’lara varan bir yeknesaklık sağlayacaklarını, artık belediyelerin imar ve ruhsat konusunda kafalarına göre imar yönetmeliği yapamayacaklarını dile getiren Bayraktar, her şehrin kendi özelliğine göre Türkiye çapında yeknesaklığı bozmayacak bir imar, ruhsat ve yönetmelik düzenlemesi getirdiklerini, bunların kendi denetimlerinden geçtikten sonra yayınlanacağını söyledi.

Bayraktar, yönetmeliklerin ruhuna aykırı bir uygulama varsa, içtihatı kendilerinin oluşturacaklarını, farklı uygulamaların önüne geçmek için tedbir almaya çalıştıklarını kaydetti.

Bayraktar, yapılan düzenleme ile belediyelerin ruhsatları 15 gün içinde vermeleri gerektiğini, vermemeleri halinde başlarının belaya gireceğini söyledi.

Kentsel dönüşümü yapacaklarını, Bandırma, Çanakkale, Tekirdağ gibi şehirlerde yeni bir şehir oluşturma düşünceleri bulunduğunu dile getiren Bayraktar, “İstanbul’u kurtarmak için ciddi tedbirler alacağız” dedi.

İmar artışı olmadan kentsel dönüşüm olmaz

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşümde imar artışına ilişkin olarak da, şunları söyledi:
“İmar artışı olmadan kentsel dönüşüm olmaz. Gerçekten olmaz. Biz İstanbul’u bu hale getirdik. Bundan sonra kentsel dönüşüm yapmak için de imar artışından başka yol yok. O zaman kucak kucağa yaşayacağız. Küçükçekmece Belediye Başkanı ‘Ya 1 milyonluk konut yapacağız. Ya da 1 milyon mezar hazır edelim’ dedi. Çok doğru biz söz. Bunu İstanbul’da yapmamız lazım. Bunun şakası yok. Mutlaka yapacağız. Devletin kasasında 100 milyar para yok. Millet bunu kendisi yapacak. Adam öleceğine bakmıyor, nasıl iki tane daire alırım onun hesabını yapıyor.”

Etiketler

Bir yanıt yazın