İnsanlık Anıtı’nı yıkanlara yapılanlar insanlık dışı

İnsanlık Anıtı'nın yıkımını üstlenen taşeron firmanın başına gelenler, AKP'li belediyenin yıkımı ihale ettiği Afşin İnşaat ve Oto Nakliyat Şirketi'nin mafyavari bir şekilde çalıştığını ortaya koydu.

Başbakan Erdoğan’ın “Bu ucubeyi yıkın” talimatıyla harekete geçen Kars Belediyesi’nin, çeşitli hukuksuzluklara başvurarak yıktırdığı İnsanlık Anıtı’nın yıkımını üstlenen taşeron firmanın başına gelenler, AKP’li belediyenin yıkımı ihale ettiği Afşin İnşaat ve Oto Nakliyat Şirketi’nin mafyavari bir şekilde çalıştığını ortaya koydu. İhaleyi alan Avşin Şirketi’nin sahibi Tuncay Yağcı’nın İl Genel Meclisi Başkanı Muzaffer Yağcı’nın kardeşi olduğu anlaşıldı.

Basında çeşitli spekülasyonları yapılan olay hakkında kendisiyle konuştuğumuz taşeron firmanın sahibi Ertuğrul Yaman, hem AKP’li belediye başkanı Nevzat Bozkuş hem de işveren durumundaki Afşin İnşaat şirketi tarafından aldatıldıklarını, 39 gün çalışmalarına rağmen paralarını alamadıklarını, üstelik darp edildiklerini ve ölümle tehdit edildiklerini belirterek suç duyurusunda bulunacaklarını duyurdu.

İHALE BAŞKANIN KARDEŞİNE VERİLDİ
Avrupa’dan ithal edilen tel kesme makineleri bulunduğu için İnsanlık Heykeli’nin yıkımının kendilerine teklif edildiğini anlatan Eryaman Karot Taşeron firması sahibi Ertuğrul Yaman, önce bu teklife yanaşmadıklarını ancak araya girenlere güvenerek bu işe girdiklerini belirtti. AKP’li Kars Belediyesinin ihaleyi İl Genel Meclisi başkanı Muzaffer Yağcı’nın kardeşi Tuncay Yağcı’nın Afşin İnş. Oto Nakliyat şirketine verdiğini belirten Yaman, bu firmayla anlaşarak 25 Nisan’da 2 işçisiyle birlikte heykeli yıkmak üzere çalışmalara başladıklarını anlattı.

Ertuğrul Yaman, “39 gün yağmur, soğuk sıcak demeden 35 metrelik heykeli kesmeye başladık. 25 Mayıs tarihinde heykelin kesiminin yüzde 70’ini bitirdiğimizde yapılan sözleşmede belirtildiği gibi paramızı almak için Afşin firmasına gittik. Orada İl Genel Meclisi bizi Afşin şirketi sahibi Tuncay Yağcı karşıladı. Parayı veremeyeceğini, henüz belediyenin kendilerine para vermediğini söyledi. Ancak daha sonra Belediyeyi aradığımda bana parayı Afşin şirketine teslim ettiklerini söylediler. Bu kez tekrar Afşin’i aradım, onlar da bunu reddetti. İyice kafam karıştı ve bu samimiyetsizliğe tepki olarak malzemeleri toplayarak gitmeye karar verdik ” diye konuştu.

NAMUS VE ŞEREF SÖZÜNÜZ BU MU?
Gideceklerini öğrenen Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş’un kendisini makamına çağırarak “Ne olur gitme, basın duyarsa rezil oluruz” diyerek kendisine gitmemesi yönünde yalvardığını aktaran Yaman, ” Sana namus sözü ki bu parayı size ödeyeceğim. Afşin’in parasını ipotek altına alırım. Yeter ki siz bu heykelin işini bitirin” dedi.

Onun sözüne güverek tekrar işe koyulduk. İş bitikten sonra tekrar belediyeye geldiğimizde Belediye başkanı Bozkuş ile Afşin şirketinin sahibi Tuncay Yağcı oradaydı. Sözleşmede olmadığı halde vinç parası olan 40 bin TL’yi keseceğini, bütün işçilerim SSK’lı olmasına rağmen bizi ayrıca özel sigortalı göstererek bizden 20 bin TL keseceklerini, vinç ve jeneratörün yakıt ve kira parasını da bizden keseceklerini ve otel, yemek ihtiyaçlarımız için verilen parayı keseceklerini söylediler. Şaşırdım kaldım, geriye 15 bin TL gibi bir para kalıyordu.Tabii ki kabul etmedim. Karşı çıkarak orada hazır bulunan Belediye Başkanı Bozkuş’a namus ve şeref sözünü hatırlattığımda, “Burası kahve değil, adliye hiç değil, ben karışmam kendi işinizi dışarıda halledin’ diyerek bizi oradan kovmaya kalktı” diye anlattı.

“CANINIZI BAĞIŞLADIK”
Ekibiyle birlikte belediyeden çıkmayı kabul etmediklerini belirten Yaman, “Birden Yağcı yerinden kalkarak ‘Eceline mi susadın lan sen’ diyerek bana yumruk attı.İşçilerim araya girdiğinde birden üzerimize bir sürü insan geldi ve ağıza alınmayacak küfürler ederek bizi belediyenin içinde darp ettiler. ‘Canınızı bağışladık daha ne istiyorsunuz’ diyerek bizi dışarıya attılar” dedi. O gün malzemeleri toplayıp iki gün bir köyde konakladıktan sonra İstanbul’a döndüklerini ve hem belediye hem de Avşin şirketi hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını vurgulayan Yaman, “Ben bu işten çok zarar ettim.Şimdi ithal olarak aldığım malların bile parasını ödeyemiyorum Bu yüzden hem arabamı hem de malzememi satacağım.Biz bunlara güvendik, bize namus ve şeref sözü verdiler, bizi resmen kullandılar. Şikayetçiyim” dedi.

Eryaman işçisi Hasan Çıplak ise,” Allahlarından bulsunlar. Kars belediye yetkilileri ve Afşin şirketi patronu bize sürekli, ‘ Hakkınızı yersek çocuklarımızdan çıksın’ diyordu. Bunların hiçbir sözüne güvenilmez” diye konuştu.

39 gün boyunca 35 metre yükseklikte çalıştıklarını hatırlatan Eryaman Karot İşçisi Nuri Yiğit, “Biz işimizi onların sözüne güvenerek bitirdik ancak onlar hem insanlık heykelini hem bizi harcadılar” dedi.

HEYKELİ KOMPRESÖRLE YIKMIŞLAR!
Osman Yaman’ın kendileri ayrıldıktan sonra yaşananlarla ilgili anlattıkları ise heykelin yıkım işinin nasıl bir şirkete verildiğini göstermesi açısından önemliydi: “Çalıştığımız iskeleyi kiraladığımız 26 yaşındaki gence, kira bedelini Avşin şirketinden alacağımız para içinden ödeyeceğimizi söyledik. Ama biz paramızı alamayınca, kira bedelini gidip Avfşin şirketinden almasını, bunun da bize ödenecek paradan kesilmesini belirttik. Ancak parasını talep eden genç şirkete çağrılarak ölümle tehdit edilmiş.

Bununla da yetinmeyen şirket, çalıştığımız süre boyunca bizim fotoğraflarımızı sergi yapmak amacıyla çeken Kars Kültür Sanat Derneği başkanı Vedat Akçayöz’ü yıkım çalışmasına yasadışı bir şekilde kompresörle devam ettiğini görüntülediği için dövdürdü.

Etiketler

Bir yanıt yazın