Yeni Büyükşehir Yasası yerel yönetim reformu

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, üzerinde çalışmaların sürdüğü yeni Büyükşehir Yasası’nın yerel yönetimler açısından bir reform olduğunu söyledi.

Hükümetin üzerinde çalıştığı yeni Büyükşehir Yasası’nın ayrıntıları netleşmeye başlarken, sayısı 29’a çıkarılması düşünülen büyükşehirler için ‘süper yetkilerle’ donatılmış belediye başkanlığı modeli hazırlandı. Bu modele göre, büyükşehirlerin sınırı ilin sınırları olacak. Beldeler mahalleye dönüşecek. İlçelerdeki imar, itfaiye, ulaşım, zabıta gibi yetkiler ise başkana geçecek. Yetkilerini büyükşehire kaptıran ilçe belediyelerine ise ‘mezarlık, mezbaha, hal, köylere ulaşım’ gibi görevler kalacak.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, yeni yasayı yerel yönetim reformu adına önemli bir adımı olarak nitelendirdi. Yasanın pilot uygulamasının daha önce İstanbul ve Kocaeli’de yapıldığını ve artık Türkiye genelinde uygulanmasının söz konusu olduğunu vurgulayan Altepe, başta planlama olmak üzere bir çok hizmetin bütünlüğünü sağlamak için gerekli bir çalışma olduğunu söyledi.

Yerinden Yönetim

Bu yasayla Türkiye’nin yüzde 76’sını yerel yönetimler tarafından yönetilmiş olacağının altını çizen Altepe, “Yeni yasayla 29 büyükşehir olacak. Bu yerel yönetimler açısından bir reform. Bunun asıl amacı planlama ve yerinden yönetim. Planlamanın bir bütünlük içinde olması gerekiyor. Planlamanın ardından su kaynaklarının yönetimi gibi bir çok önemli kalem artık tek merkezden ve yerinden yönetilmiş olacak. Önemli kararların büyükşehir belediyeleri tarafından alınmasına olanak sağlayacak. Bu yasayla planlar büyükşehir tarafından, uygulama planlarının ise ilçe belediyelerinin yapacak. Bütünlük sağlamak açısından gerekli bir çalışma” diye konuştu.

“Yeni İlçeleri Kapsıyor”

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ise, yeni yasanın detaylarıyla henüz net bilgilerinin olmadığını belirterek, “Yasa çıkmadan bir şey söylememiz mümkün değil ama benin duyduğum kadarıyla öyle değil. Bizim yetkimizi sınırlamıyor. İl sınırına yeni bağlanacak ilçeler için geçerli. Yasa çıktığında ancak daha net bir yorum yapabiliriz” diye konuştu.

“Kaygımız Yok”

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar da, yasanın ilçe belediyeleri ile büyükşehirin bütünleşmesini sağlamak amacıyla yapılan bir çalışma olduğunu ifade ederek, Osmangazi gibi büyük ve merkez ilçelerde büyük bir değişikliğe yol açmayacağını düşündüğünü kaydetti. Yasadan dolayı herhangi bir kaygılarının bulunmadığının altını çizen Dündar, “Zaten Bursa gibi büyükşehirlerde makro düzeydeki büyük projeleri Büyükşehir Belediyelerinin, ikinci derece ve daha güncel işleri ilçe belediyelerinin yapması daha uygun” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın