Türkiye’nin İlk “İşveren Ödülü” Sahiplerini Buldu

Türkiye’de ilk kez bu sene verilen “Arkitera İşveren Ödülü”, 3 Ekim 2005 Dünya Mimarlık Günü’nde Tophane-i Amire’de yapılan törenle sahiplerini buldu.

Dünya’da ilk kez 1967 yılında Avusturya’da verilen ve sonrasında özellikle Avrupa ülkelerinde yaygınlaşan işveren ödülü, 2005 yılından başlayarak her iki senede bir Türkiye’de de verilecek. Ödülün ilk sahipleri, ”kamu” kategorisinde Haluk Erar ve Ersen Gürsel’in Konak Meydanı Kentsel Tasarım Projesi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi; “özel sektör” kategorisinde ise, Semra Uygur ve Özcan Uygur’un TED Ankara Koleji Yerleşkesi ile TED Ankara Koleji Vakfı oldu.

Nominasyon yöntemi ile belirlenen adayları değerlendiren seçici kurul; her “iş”in ve iş ilişkisinin kendi özgün koşulları, kendi özel öyküsü olduğunu düşünerek hareket ederken, mesleki ilişkileri ile yapının mimari ve inşai kalitesini değerlendirerek karar verdi. Bu bağlamda sağlıklı bir mimar-işveren ilişkisine sahip olduğuna kanaat getirdiği nitelikli iki projenin işverenlerini ödüllendirdi.

Yapı Kredi Koray Yatırım Ortaklığı ve Lafarge Türkiye’nin sponsorluğunda verilen ödül ile nitelikli mimarlık ürünlerinin ortaya çıkmasına destek olan işverenleri onurlandırmak amaçlanıyor. Lafarge Türkiye Başkanı Pierre Damnon’un ve Yapı Kredi Koray Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Genel Müdürü Hakan Kodal’ın da katıldığı törene, ödüllerini almak üzere İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni temsilen Genel Sekreter Hasan Mani ve TED Ankara Koleji Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Coşkunsu katıldı. 

Mimarlık camiasının ve sektörün önde gelen isimlerinin konuk olduğu törende açılış konuşmasını Arkitera Mimarlık Merkezi Yönetim Kurulu adına Ömer Yılmaz yaptı. Yılmaz, Arkitera Mimarlık Merkezi’nin 5. kuruluş yıldönümü arifesinde bir ilke daha imza atmanın gururunu yaşadıklarını ifade etti. Ödülün sponsorlarından Yapı Kredi Koray Gayri Menkul Yatırım Ortaklığı’nın Genel Müdürü Hakan Kodal, bu ödülü vererek yol gösterici olduğu için tüm işverenler adına Arkitera Mimarlık Merkezi’ne teşekkür ederken; ödülün diğer sponsoru Lafarge Türkiye’nin Başkanı Pierre Damnon da konuşmasında bu projeye destek vermenin sevincini yaşadıklarını, kendisinin bulunduğu ülkelerde mimarlık ile ilgili projelerde yer almaya ve desteklemeye özen gösterdiğini belirtti. Umut İnan, Haydar Karabey, Aslı Özbay ve Ömer Yılmaz’dan oluşan Seçici Kurul üyeleri adına ise sözü Umut İnan aldı. İnan konuşmasında, mimarlıkta başarının ya da başarısızlığın sadece mimara ait olmadığını ifade ederken, nitelikli bir yapının işverenin ve mimarın ortak eseri olduğunun altını çizdi.

Konuşmaların ardından Arkitera Mimarlık Merkezi tarafından hazırlanan sunum izlendi. Sunumdan sonra ödül törenine geçildi. Yapı Kredi Koray Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Genel Müdürü Hakan Kodal, kamu kategorisinde ödül alan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ödülünü İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hasan Mani’ye verirken, İzmir Konak Meydanı Düzenlemesi’nin mimarları Haluk Erar ve Ersen Gürsel’e de plaketlerini takdim etti. Mani ödülü alırken yaptığı kısa teşekkür konuşmasında İzmir Konak Meydanı’nın tasarım ve uygulama sürecinden kısaca bahsedip işveren-mimar ilişkisinin önemini vurgularken, Mimar Ersen Gürsel de işveren ödülünün çok önemli bir rolü olduğunu belirtti.

Özel sektör kategorisinde ödül alan TED Koleji Vakfı’nı temsilen törene katılan TED Koleji Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Coşkunsu ve TED Koleji Yerleşkesi’nin mimarları Semra Uygur ile Özcan Uygur ise ödül ve plaketlerini Lafarge Türkiye Başkanı Pierre Damnon’un elinden aldılar. Coşkunsu yapıları ile gurur duyduklarını ifade ederken, Semra Uygur da işverenleri ile birlikte 7 yıldır TED Koleji Yerleşkesi için emek verdiklerini, bu emeğin karşılığını almanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Tören, beraber fotoğraf çekimi ve düzenlenen kokteyl ile son buldu.

Etiketler

Bir yanıt yazın