Çin bunu da yaptı!

Avusturya'daki tarihi Hallstatt kasabasının, Çin'de yapılan bire bir kopyası kapılarını ziyaretçilerine açtı.

Avusturya’nın 800 nüfuslu Hallstatt kasabası, doğal güzellikleri ve yüzyıllar öncesine ait mimarisi ile UNESCO’nun ‘Dünya Kültür Misrası’ listesinde yer alıyor. Ancak bu küçük kasaba asıl ününe Çinliler’e borçlu.

Çin’in en büyük metal şirketi Minmetals Land Inc., geçen yıl Hallstatt’ın bire bir kopyasını Çin’de inşa edeceğini duyurunca bu küçük Alp kasabası dünya gündemine gelmişti. Aradan bir yıl geçti ve Çin’in güneyinde kurulan Hallstatt’ın replikası kapılarını ziyaretçilere açtı.

Gerçek Hallstatt sakinleri ise kasabalarının kopyalanması konusunda karışık duygular besliyor. Bazıları Çinli firmanın yasaları ihlal ettiğini belirtirken, bazıları da bu proje sayesinde turistik kasabalarının dünya çapında reklamının yapılmasından ve her yıl artan sayıda Çinli turisti misafir etmekten memnun.

Hallstatt Belediye Başkanı Alexander Scheutz da bir delagasyonla hafta sonunda Çin’e giderek, kopya kasabanın açılışında bulundu ve Çinli yetkililerle bazı anlaşmalar imzaladı.

Delagasyonda yer alan bazı Hallstatt sakinleri, kasabalarının kopyalanmasından gurur duyduklarını ancak, kasabadaki otel ve dükkan sahiplerinden izin alınması gerektiğini vurguladılar.

Guangdong eyaletindeki Huizhou kentine 60 kilometre mesafede kurulan kopya Hallstatt, bir milyon kilometrekarelik bir alana kuruldu. Bazı bölümlerinin inşaatının devam ettiği proje için şimdiye dek 930 milyon dolar harcandı.

Etiketler

Bir yanıt yazın