Su Deposundan Kamusal Sanata

Çatıdaki su depoları, cephelerdeki klimalar, antenler. Kentlerin bu istenmeyen eklemelerinin birer kamusal sanat öğesine dönüşebileceğini düşünmüş müydünüz?

New York’taki binaların tepesinde 10.000’den fazla, endüstri döneminden kalma, eski, kötü görünümde su deposu bulunuyor. Bugünlerde ise bu su depoları “Water Tank Project” adı altında birer birer sanat eserine dönüştürülüyor.

Kentin dönüşen kimliğine uyum sağlama ve fonksiyonel işlevsellik çalışması olarak da değerlendirilen projeye Radiohead’in solisti Thom Yorke ve ünlü rapçi Jay-Z’nin aralarında bulunduğu bir çok ünlü sanatçı da destek veriyor.

Üzerinde çalışılan son depo ise Tom Fruin’in gösterişli çalışması. “Watertower” adı verilen şeffaf, renkli su deposunun yapımı için geri dönüştürülmüş cam kullanmış. Aşağı Manhattan’dan kolayca görülebilen depo, güneş ışığında pırıl pırıl parlarken, akşamları Jeff Sugg tarafından özel olarak tasarlanmış aydınlatma ile “boggie woggie” yapacak.

Kar amacı gütmeyen Word Above the Street’in başlattığı proje, küresel su ihtiyacı konusunda farkındalık yaratmak için New York’ta bulunan 300 su deposunu sanat eserine dönüştürmeyi hedefliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın