Bu Kamusal Alan Tamamen Yerin Altında!

Yeraltında kamusal alan tasarlayacaksanız dikkatli olun! Dinazor kemikleri çıkabilir!

Madrid’in 300 km doğusunda bulunan Teruel kenti 1987’de Iberian Peninsula bölgesinde dinazor kemiklerinin keşfiyle popülerlik kazanmıştı. Tematik parklar ve turistik aktiviteler kentin en önemli geçim kaynağı olarak gösteriliyordu. Fakat yıllar içerisinde kent popülerliğini yitirdi.

Bugün ise Underground Leisure Lair projesi ile kenti diriltmek için tarihi bölgede bulunan kent meydanı yeraltına giren canlı bir kamusal alana dönüştürüldü.

Meydan kırılgan yüzeyi, göz alıcı kırmızıya boyanmış strüktürü ile kullanıcıyı içine çekmeyi ve geçmişteki izleniminden kurtulmayı hedefliyor.

“Büyük gömülü alan, mevcut dokuyu yırtarak kendi topografyasını oluşturuyor,” diyor PKMN Architectures’dan Carmelo Rodriguez. PKMN Architectures projeyi Mi5 Architects ile ortaklaşa yürütüyor.

Spor, dinlenme, alışveriş gibi tüm aktiviteler gömülmüş yüzeyin altında yer alıyor. Böylece siz yeraltına girdikçe geçmişe yakınlaşma metaforu hayat buluyor.

Arkeolojik kalıntıların bulunduğu bir alanda böylesine cesur bir müdahele yapmış olmalarına yönelik gelen eleştirileri ise ekip “Teruel’in hayata dönmesi için böyle bir projeye ihtiyaç vardı” diyerek yanıtlıyor.

Etiketler

1 Yorum

  • cemre-sahin says:

    doğrudan gün ışığından uzak bir kamusal alan düşünemiyorum
    “Büyük gömülü alan, mevcut dokuyu yırtarak kendi topografyasını oluşturuyor” şeklinde bir açıklama özrü kabahatinden büyük bir açıklama. Mimari eserlerinin mevcut dokuya zarar vermek üzere tasarlanmış olduğunu böyle yüreklilikle söylemek de gerçekten takdire şayan.
    Ancak Terrual öyle ya da böyle gündeme gelmiş; amacına ulaşmış bir proje. Reklamın iyisi kötüsü olmuyor hesabı.
    Yazı için teşekkürler:)

Bir yanıt yazın