VitrA-ERÜ Mimarlık Fakültesi işbirliği ile “Islak Hacim Tasarımı” Atölyesi

26-27 Nisan tarihlerinde VitrA-Erciyes Üniversitesi Mimarlık Fakültesi iş birliği ile gerçekleşen çalıştay öğrencilerin sunumları ve Erciyes Üniversitesi Mimarlık fakültesinde açılan bir sergi ile sona erdi.

Çalıştay’ın amacı; tasarımın, birçok farklı dilleri bir arada bulundurduğu ve iyi tasarımın bu dillerin doğru çözümlerle bir araya getirilerek bir ürün ortaya konulması gerçeğinden yola çıkararak, bazı özelleşmiş tasarım alanlarının mercek altına alınması olarak belirlendi.

Öğrencilerin bu çalışma alanlarına odaklanarak yaşadıkları mekanda tasarımlar yapmaları ve sonra bu tasarımların uygulamaya dönüşürken süreç içerisinde olabilmeleri de diğer bir hedef oldu. Bu çalışma alanlarından birisi özellikle de kamusal alanda bir tasarım sorunsalı haline gelen “Islak Hacim Tasarımı” olarak seçildi.

Eczacıbaşı yapı grubu tarafından desteklenen çalıştay, Murat Aksu tarafından “Kamusal Alanda Islak Hacim Tasarımı” sunumu ile başlayıp, atölye çalışmaları ile devam etti.

Murat Aksu ve Özlem Sümengen yürütücülüğündeki VitrA Islak Hacim Atölyesi’ne, yapılan duyurular neticesinde seçilen gönüllü Erciyes Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, 2. 3.ve 4. sınıf lisans öğrencilerinden toplam 24 kişi katıldı.

Atölyede, yürütücüler tarafından teorik bilgiler verilmeye devam ederken, VitrA yetkilisi Bengü Eken tarafından da Vitra Çağdaş Mimarlık Dizisi hakkında bir sunum yapıldı ve katılımcılara VÇMD quartetlerinden dağıtıldı.

Atölyede, Erciyes Üniversitesi Mimarlık Fakültesine ait WC’ler 3 tip altında sınıflandırılarak öğrenci gruplarına verildi. Her tip de 6 WC olup, Tip A, B ve D olarak ayrılan WC’ler sadece dış duvarlara sabit kalınarak, tüm tesisat şaftı, bölücü duvarların da kaldırılması ile tamamen yeni WC kabinleri ve VitrA tarafından temin edilecek olan vitrifiye ürünleri kullanarak, işleve en uygun şekilde yeniden tasarlandı. Kız-erkek tuvaleti bitişik olan Bazı WC tiplerinde de bölücü duvarlar tamamen kaldırılarak, genişletilmiş kız ve erkek WC durumuna getirildi.

Tasarımda kamusal alan hijyeni bakımından işlevsel olan, vitrA S-line serisi ve karo–arkitekt seramik serisi’nin farklı renk seçenekleri kullanıldı.

İki gün boyunca, yürütücüler danışmanlığında tamamlanan çalıştayın sonunda hazırlanan ürünlerin posterleri Erciyes Üniversitesi mimarlık fakültesinde sergilenmekte. Mimarlık öğrencileri buluşması bu yaz Kayseri’de olduğu için, sergi farklı okullardan birçok öğrenci tarafından görülebiliyor.

Şantiye uygulamasnın 2012/2013 eğitim öğretim yarıyılından önce tamamlanması hedefleniyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın