Ev Sorununa Bir Metrekarelik Çözüm

Mimarlığın sınırları nelerdir? Dünyanın en küçük evi bu sınırların 1 metrekareden büyük olmasına gerek olmadığını kanıtlıyor.

Laos’ta doğan ve bir zamanlar mülteci olan Van Le-Metnzel’in geçmişi ev mimarisini inceleyerek, ‘Bir Metrekarelik Ev’i tasarlanmasına öncülük etmiştir.

Monte etmesi oldukça kolay olan kulübe yerel hırdavat dükkanlarında bulunabilecek sıradan malzemeler kullanılarak imal edilebiliyor. Mütevazi boyutları ve basit görünüşüne rağmen yapı şaşırtıcı derecede esnek özelliklere sahip. Kütle dik olarak konduğunda kulanıcının ayakta durmasına, kitap okumak veya çalışmak için otrumasına ya da dışarısını izlemesine imkan veren elverişli bir hacim oluşuyor. Uzun kenarı üzerine yerleştirildiğinde ise üçgen çatının eğimine sırtını dayama imkanı veren bir uyuma kapsülüne dönüşüyor. Kulübe dışarıda veya iç mekanda kullanıma uygun ve işlevlerini yerine getirmek için bir mekana sabitenmeye gerek olmayacak şekilde tasarlanmış. Üzerinde yer alan tekerlekleri sayesinde kolayca hareket ettirilebiliyor ve çalışma, dinlenme, uyuma, oturma hacmi hatta gerektiğinde köpek kulübesi olarak kullanılabiliyor.

Hartz IV Möbel’in kurucusu ve mimari olan Le-Metnzel bir metrekarelik bu evin Corinne Rose of Berlin’s BMW Guggenheim Lab işbirliği ile tasarlandığını açıklıyor. BMW Guggenheim Lab, yakın zamanda Berlinlileri bu evlerin üretim aşamasında yer almaya teşvik amaçlı bir atölye çalışmasına ev sahipliği yaptı. İlk numuneleri üretim aşamasında bu işlevsel evler için ikili küresel pazara açılmayı düşünüyor.

Atölye çalışması kapsamında Berlin’de 29 Temmuz’a kadar numuneler, öğrenciler ve seyahat edenler için gecelik 1£ karşılığında kiralanabiliyor. Berlin’den sonra proje 6 yıllık bir dünya turuna çıkacak ve dünyanın kalabalık şehirlerine 1 metrekarelik çözümleri beraberinde götürecek.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın