Kanlı tabya müze olacak

Kars'ta Osmanlı-Rus savaşının en yoğun yaşandığı tarihi Kanlı Tabya'nın Harp Tarihi Müzesi olması için kapsamlı bir restorasyon çalışması başlatıldı.

Serhat şehri Kars 46 tabyayla Türkiye’nin en fazla tabyasına sahip. Osmanlı-Rus savaşının izlerini taşıyan Kars, Doğu’dan Ruslara, Güney’den İranlılara karşı savunma amacıyla yapılan siperlere sahip. Bunların en önemlisi ve en büyüklerinden biri de Halitpaşa Mahallesindeki Kanlı Tabya.

Kanlı Tabya hakkında bilgi veren Kars Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, Kanlı Tabyanın Osmanlı Rus savaşlarının yapıldığı zamanlarda ve 1855 Kars Zaferinin en yoğun olarak çatışma alanlarının yaşandığı yerlerden biri olduğunu söyledi. Kanlı Tabya’nın asıl adının Büyük Tabya olduğunu dile getiren Doğanay, “Tabya Ruslarla öyle çetin savaşlara sahne oldu ki göğüs göğse, süngü süngüye çatışmalar nedeniyle duvarlar kan olmuş. Bu duvarların kan olması halk arasında buranın adını Kanlı Tabya olarak değiştiriyor. O günden beri Büyük Tabyanın adı Kanlı Tabya olarak değiştiriliyor ve halen Kanlı Tabya olarak biliniyor” dedi.

Doğanay, Kanlı Tabya’nın Kars tarihine ışık tutmak ve Kars tarihini gelecek kuşaklara daha iyi anlatmak, serhat illerinin kolay kazanılmadığını anlatmak amacıyla Harp Tarihi Müzesi olarak dizayn edileceğini ifade ederek, şunları söyledi: “Bakanlığa yazı yazmıştık. Kanlı Tabya Harp Tarihi Müzesi olacak. Orada simülasyonlu, ışıklı, gösterişli ve sesli savaş anlatılacak. Kanlı Tabyanın şuan müteahhit tarafından restorasyonu yapılıyor. Restorasyon çalışmalarında top mermileri çıktı. Kanlı Tabya yaşayan bir tarih. Burası Kars turizmine kazandırılırsa turizm farklı bir ivme kazanmış olacak. Ayrıca Kars halkı tarihe daha bilinçli yaklaşacak. Harp Tarihi Müzesi aynı zamanda bir eğitim müzesi olarak Kars’a hizmet verecek”

Doğanay, Kanlı Tabya’nın temizlik ve restorasyon çalışmalarının toplam 1 milyon 244 bin liraya mal olacağını sözlerine ekledi.

Etiketler

Bir yanıt yazın