Kimlikli ağaçlar

Evrensel Gazetesi yazarı Arif Nacaroğlu'nun TOKİ ile ilgili yazısı...

Adı: Çınar
Doğum Yeri: Londra-İngiltere
Doğum Tarihi: 1878
İkametgah Adresi: Streatham Common – Londra
Mesleği: Gölge yapmak, oksijen üretmek, kuşları ve sincapları barındırmak.

Bu bilgi İngiltere’nin ünlü parklarından birindeki asırlık ağaca ait. Park dediğim uçsuz, bucaksız yeşil düzlük. Tam TOKİ’lik. 30 hektar, hafif eğimli. Arazi Londra’da değil de Büyükçekmece’de, Haramidere’de olsa A2 usulü 600 villa çıkar. Eski Türk parasıyla tanesi bir trilyondan hacı fışfışa satılsa 200 milyon sterlin. Sadece çınarın kapladığı alandan 4 villa çıkar. Kütüğünü saymazsak 1.3 milyon sterlin.
Bir başka ağaç.

Eski mesleği cellatlık. Kimliğinde yazıyor, çok adam asılmış dallarında. Konuşsa kim bilir ne rezillikler, ne kahramanlıklar anlatacak gölgesinde yapılanlardan.

Şimdi emekli. Altından gelip geçen insanlar akıllarına estiği gibi nutuk çekebiliyor burada. Kraliçeye sataşmadığın müddetçe ne söylesen serbest. Zaten dinleyen de yok.

O da Londralı. Ama merkezden. İkametgah adresi Hyde Park. Park dediğim öyle bizim yerel yönetimlerin 2 salıncak, 3 oturak koydukları, önce yeşillendirip sonra büfe, danışma noktası, satış noktası filan yerleştirip betonlaştırdığı parklardan değil. 250 hektar. Oturmak yok. Sallanmak yok. Ya çimenlere yatacaksın, ya koşacaksın, ya da ağaçlardaki sincapların fındıkları kırma seslerini dinlerken bir şeyler atıştıracaksın. TOKİ ölçülerine göre 5 bin A2 villa çıkar. Ağaçların kütüklerinin odun fiyatını saymazsak 1 buçuk milyar sterlin. Bizimkilerin eline geçse anında ekonomiye kazandırılacak değer. Ama İngilizlerin aklına gelmiyor bu işler.
Bir başka ağaç.

Türkiye’nin İstanbul’undan. Kimliği yok. 100 yıllık şaşaalı geçmişine düşman baltalar göz dikmiş yüz yıllık adresine. Villalar, yetmezmiş gibi alışveriş merkezleri yapılacak değerli topraklarına. Ekonomiye kazandırılacak aylak aylak düşündüğü bahçe, park.
Biz de ekonomiye kazandırılmış betondan hapislerde, plastik ağaçların gölgesinde yaşayacağız ülkemizi, yaşadığımızı sanarak.

Etiketler

Bir yanıt yazın