Kütle, Gölge ve Işık

Shulman (1910-2009), 70 sene boyunca Kaliforniya modernizmini, yaşam tarzını ve Los Angeles'ın gelişimini kaydetti.

Julius Shulman’ın ismini duymayanlarınız olabilir. Ancak Pierre Koenig’in tasarladığı “Case Study House #22″de çektiği fotoğraf herkese tanıdık gelecektir.


Pierre Koenig-Case Study House #22

Fotoğraflarında mimarın tasarımdaki bakış açısını ve üretildiği dönemin ruhunu yansıtmayı bilen Shulman’ın mimari fotoğrafçılığa başlaması ise şans eseri olur. Shulman’ın kız kardeşinden ev kiralamak isteyen ve Richard Neutra’nın stüdyosunda teknik ressam olarak çalışanlardan biri, görüşme için Shulman’ı, o dönem henüz inşaat halinde olan Neutra’nın Kun House’una çağırır ve 70 senelik hikaye böylece başlamış olur. Yanında ailesinin kendisine hediye ettiği Kodak makinesiyle yapıyı fotoğraflayan Shulman, orada filmleri ofis çalışanına verir. Neutra’nın fotoğrafları beğenmesiyle, geleceğine dair soru işaretleriyle dolu olan fotoğrafçı, 1936 senesinde mimari fotoğrafçı olmaya karar verecektir.

Modern mimarlığı ve modern yaşam tarzını fotoğraflarında birleştiren Shulman’ın “baştan çıkarıcı” imajlarının Kaliforniya’nın yüzyıl ortası modern mimarlığının dünyaya tanıtılmasında en önemli faktör olduğu söyleniyor. Fotoğrafladığı yapıların anlamını güçlendirdiği gibi yapıya yeni anlamlar da kazandıran Shulman, 1940’lar, 50’ler ve 60’lardaki hızla gelişmekte olan Los Angeles’ı, konutlarını ve yeni yapı tipolojilerini, yani şehrin modern ve modernleşen yüzünü aşama aşama kaydetti. Ayıca Richard Neutra, John Lautner ve Pierre Koenig ile önemli ve uzun bir dökümantasyon süreci yaşadı. Senelerce Art&Architecture Magazine için yapıları fotoğraflayan Shulman için modernizim gelişimiyle paralel olarak medya ve tüketimi oldukça iyi kavradığı ve hedeflenen kitle için yapıları resmettiği söyleniyor. Postmodernizmin yükselmesiyle yarı-emekli olan Shulman 1999’da juergen Nogai ile birlikte tekrar aktik olarak fotoğrafçılığa döndü. Shulman’ın 20. yüzyılda Amerika’da mimarlığın nasıl bir değişim geçirdiğine ilişkin önemli bir kayıt oluşturan arşivi ise Getty Research Institute tarafından satın alındı.

Kendisini önce bir fotoğrafçı, sonra Los Angeles’ın gelişimini destekleyici biri ve en son sanatçı olarak gören Shulman, son senelerinde fotoğraflarının keşfedilmesine, işlerine dair sergiler açılmasına ve kitaplar yazılmasına oldukça şaşırmış. Son olarak Eric Bricker’in yönetmenliğini yaptığı “Visual Acoustics: The Modernism of Julius Shulman” belgeselini izlemenizi salık verip, sizleri Shulman’ın fotoğraflarını samimi bir şekilde tartıştığı video ile başbaşa bırakalım.

Etiketler

Bir yanıt yazın