Bal Peteği Şeklinde Modüler Tasarıma Sahip Ev: Honeycomb House

Münih'in rutin ve tekdüze yerleşim tipolojisine tepki olarak geliştirilen Honeycomb House, bal peteği şeklindeki modüler tasarımıyla yaşam alanlarında maksimum kullanım esnekliği sağlayarak konut yapılarına alternatif bir çözüm getiriyor.

Münih’in Riem bölgesindeki monoton yerleşim tipolojisi, Peter Haimerl Architektur’u tamamen farklı bir tasarım yaratmaya teşvik etti. Almanya’daki bu konut gelişmelerini “hayal gücü eksikliği ve sıkıcılığın kentsel bir döngüsü” olarak tanımlayan tasarımcılar “Clusterwohnen Wabenhaus” veya “Cluster Living Honeycomb House” adı verilen yeni bir konut geliştirme projesi ile bu kentsel koşullanmaya yanıt verdiler.

Peter Haimerl’in kapsayıcı ve davetkar altıgen tasarımı topluluk duygusunu ve ortak yaşamı teşvik ediyor. Tasarımcılar bu durumu şöyle ifade ediyor: “Biz bir kutunun tipik duvar yapılarını yıkıp, yeni bir mekân hissi yaratıyoruz.”

Altıgen düzen, dairelerin gerçek boyutlarından 1,3 kat daha büyük hissedilmesini sağlıyor. Ayrıca, eğimli yüzeyler, geleneksel bir yapıda bulunmayan ve farklı kullanım seçenekleri sunan alanlar sağlıyor.

Tek bir merdiven, Honeycomb House’daki tüm dairelere ve ortak alanlara erişim sağlıyor. Birinci katta, bir köprüyle bahçe evine bağlanan büyük bir ortak mutfak ve yaşam alanı bulunuyor. Bisiklet atölyesi, mahalle dükkanı, misafir dairesi ve ortak bir çatı terası da binada ortak kullanılan mekanlar arasında.

Altıgen şekli sayesinde, doğal ışık daha geniş bir yüzeyden içeriye akarak tüm alanı etkili bir şekilde aydınlatıyor, böylece ışığın mekanda maksimum düzeyde kullanılması sağlanıyor. Bu tasarım özelliği iç duvarların depolama için daha verimli kullanılmasına da olanak tanıyor. Mobilyaların duvar açılarına göre uyarlanabilmesi sayesinde mobilya yerleşimi de kolaylaşıyor.

Her bal peteğinin kesit ölçüleri aynı. 2,65 metre tavan yüksekliği ve 36,2 derece köşe açısıyla altıgen yapı, farklı mekansal düzenlemeler ve birim kombinasyonlarını mümkün kılıyor: 22 ila 106 metrekare arasında değişen, 1 ila 4 odalı daireler ve özel banyolu odalar dahil olmak üzere toplamda 22 birim bulunuyor.

Özel olarak geliştirilen mobilya sistemiyle sakinlerin en rahat ve ergonomik şekilde mekanın olanaklarını kullanması sağlanıyor. Entegre depolama alanına sahip takoz şeklindeki bir bank, her dairenin temel mobilya parçası olarak tanımlanıyor. Haimerl Office tarafından tasarlanan yüzer yataklar, minderler ve modüler masalar gibi diğer mobilyalar da bu bankı merkez alacak şekilde konumlandırılıyor.

Honeycomb House, fazladan duvarlarının olmaması ve eğimli yüzeylerinin etkili biçimde entegre edilmesi ile yaşam kalitesinden ödün vermeden maliyetleri düşürüyor ve ekonomik ve sürdürülebilir bir tasarım yaklaşımı da sunuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın