Centre Pompidou’da Restorasyon Çalışmaları Başlıyor, Müze 2030’a kadar Kapalı Olacak

Moreau Kusunoki Architectes ve Frida Escobedo Studio, Paris’teki ikonik kültür ve sanat merkezi Centre Pompidou’nun yenileme ve restorasyon çalışmalarını yürütecek.

Richard Rogers ve Renzo Piano tarafından tasarlanıp 1977’de açılan ve modern mimarlığın önde gelen simgelerinden biri olan Centre Pompidou’nun yenileme çalışmalarını, Moreau Kusunoki Architectes ve Frida Escobedo Studio üstleniyor. Proje yarışma sonucu belirlendi.

Müzenin 2025 yazından 2030’a kadar 5 sene boyunca kapalı kalmasını gerektiren yenileme projesi; binanın yaklaşık 50 senedir ayakta olmasından kaynaklanan güvenlik, sürdürülebilirlik ve erişilebilirlik sorunlarına yanıt bulurken, günümüzün çevre, enerji ve sağlık standartlarına uygun değişiklikler ve eklemeler yapmayı amaçlıyor.

Proje, öncelikle Centre Pompidou için temel bir yer olan Piazza’da değişiklikler yapılmasını içeriyor. Meydanda müzenin şehirle entegrasyonunu ve sirkülasyonunu artırmak için rampa ve basamak eklemeleri yapılırken meydanın karşısındaki Atelier Brancusi de yenilenerek Centre Pompidou’nun araştırma ve kaynak merkezi olması planlanıyor.

Proje, Pompidou’nun Forum’unun organik ve akıcı karakterini korurken, aynı zamanda açık bir sirkülasyonu teşvik etmeyi amaçlıyor. Forum’u, Centre Pompidou’nun çok amaçlı merkezini ve Agora’yı birbirine bağlayan merdiven boşluğu, canlı bir sosyal alan yaratmayı hedefleyerek genişletilecek. Ziyaretçi kabul alanları ana girişin yakınına yerleştirilecek ve camlı cephelerden manzarayı engelleyen bazı unsurlar kaldırılarak daha fazla doğal ışığın içeri girmesi sağlanacak.

Eski otoparktan kazanılan alanla Piazza’nın altında büyük ölçüde genişletilen “Agora” mekanı, performans ve konferans alanlarının yanı sıra iki sinema salonunu da bir araya getirecek. Aynı zamanda, programlamaya (sergi, gösteri vb.) bağlı olarak farklı konfigürasyon olanakları sunan elemanlar da bulunacak.

Birinci katta yer alan “Yeni Nesil Merkezi”, çocuklara ayrılmış alanlar ve bir çocuk kütüphanesi de dahil olmak üzere, bir nevi nesiller arası rekreasyon alanı sağlayan bir mekan haline gelecek. Bu yeni merkez, ziyaretçiler tarafından modüle edilebilecek geniş ve esnek alanlardan oluşacak.

Kütüphanenin eğlenceli tasarımı, farklı profile sahip kullanıcılara esnek kullanım olanakları sunarak neşeli ve çağdaş bir mimari yaklaşıma ilham vermeyi amaçlıyor. Ayrıca yedinci kattaki teras da ziyarete açık olacak ve bu şekilde Paris’in panoramik manzarası sunulacak.

Tasarım fikirlerinin dışında inşaat aşamasının da sürdürülebilir olması için düşük karbon yaklaşımı benimseniyor. Bu şekilde enerji tüketimini azaltmak ve gelecek yıllarda yapılacak bakım müdahalelerini sınırlandıracak çözümler getirmek amaçlanıyor.

Centre Pompidou’nun mimarlarından olan Renzo Piano, “Bu yarışmayı kazananların Centre Pompidou’nun ruhunu tam olarak anladığına inanıyorum,” diyerek şu eklemeyi yapıyor: “Projeleri tamamen binanın mimarisiyle uyumlu, aynı zamanda gelecekteki yenilemelere de yer açıyor ve binanın bütünlüğünü koruyor.”

Pompidou Tadilat Nedeniyle 4 Sene Kapalı Olacak

Pompidou Başka Nasıl Olabilirdi?

Etiketler

Bir yanıt yazın