Doğu Londra’da İskandinav Prensiplerine Uygun Toplu Konut

White Arkitekter, Doğu Londra’da bulunan Barking’de konut sitesi tasarladı.

Beş apartman bloğuna yayılmış projede 386 apartman dairesi bulunuyor. Projede aynı zamanda ortak avlularla iç içe geçmiş 31 şehir evi ve 1.500 metrekarelik bir oyun alanı bulunuyor.

Kurulun Barking’i “Londra’nın en yeşil, en uygun fiyatlı ve sürdürülebilir mahallelerinden biri” haline getirme gayretine ayak uyduran White Arkitekter, İskandinav şehircilik tasarımının eşitlikçi yaşamı, iklim dayanıklılığını ve yeniden gelişimi için refahı ilkelerini esas aldı.

Bu strateji ofisin mülkiyet hakkı olmayan evler tasarlamasını içeriyordu. Evler, ortak ya da özel konut olması fark etmeksizin aynı şekilde tasarlandı.

Bu evlerin %60’ı ekonomik ve %10’u ise tekerlekli sandalye erişilebilirliği olacak şekilde tasarlandı. Aynı zamanda topluluk için peyzajlı bir kamusal alan yaratıldı.

“Zorluk, nispeten küçük bir alanda yüksek yoğunluklu, mülkiyet hakkı olmayan evler inşa etmek ve aynı zamanda daha küçük topluluk gruplarının bahçeleri paylaşmasına olanak tanıyan çerçeveli avlular için fırsatlar yaratmaktı. Süreci yönlendirmek için İskandinav tasarım ilkelerini kullandık ve böylece her ikisini de aynı anda başarabildik ve sonuç beş kulenin otuz bir şehir eviyle üç avluyla birleştirilmesi oldu.” 
Ofisin ortağı Linda Thiel

Dokuzla yirmi kat arasında değişen beş apartman bloğunun hepsi prekast beton panelli beton strüktürle inşa edildi ve tuğla kaplama ile tamamlandı. 

Farklı yükseklikleri dışında yapılar dış cephedeki tuğla renklerine, geometrilerine ve yönelimlerindeki değişimlere göre de ayırt edilebiliyor.

Blokların zemin katlarında geniş, ışık alan lobiler ve bisiklet depoları bulunuyor.

Zemin seviyesindeki beş bloğun her birini çevreleyen, benzer şekilde tuğla ile kaplanmış ve ahşap çerçevelerden inşa edilmiş üç katlı şehir evleri bulunuyor. Şehir evlerinin arka taraflarındaki teraslar, bitişikteki avlulara doğrudan erişim sağlıyor.

“Topluluğu ve mahalleyi, güvende ve aktif tutmak için kamusal alan stratejisini yarattık.”

“Site için daha geniş mekanları oluşturma stratejisiyle çalışırken yürüyüşü, ortak alanları ve mevcut rotaları güçlendiren peyzaj odaklı bir bakış açısı geliştirdik. Arazi, Gascoigne Sitesi’ne giriş kapısı ve sitenin içinden ve site çevresindeki yollar için Barking Şehir Merkezi’ne bağlanan bir buluşma noktası.”

İlçenin 2030 yılına kadar karbon nötr olma planlarına uygun olarak mimarlık ofisi, hem apartman bloklarına hem de müstakil evlere fotovoltaik (PV) paneller, kahverengi veya yeşil çatılar eklemeyi ve evlerin sıcaklığının yüzde 69’unu sağlamaktan sorumlu olan suyla çalışan bir sistemi entegre etmeyi içeren bir dizi sürdürülebilirlik stratejisi uyguladı.

Ayrıca, biyoçeşitliliği artırmak için ağaçlar ve yağmur bahçeleri arazinin sokağa bakan tarafına eklenirken olgun ağaçlar muhafaza edildi ve yeniden gelişim boyunca korundu.

Etiketler

Bir yanıt yazın