Geniş Arka Avlulu Tuğla Ev

Parramon + Tahull Arquitectes, Barselona'nın Sants semtindeki 50'li yıllardan kalma bir binanın zemin katındaki mekana yeniden hayat verdi.

Proje alanı, yapının inşa edilmesinden bu yana çok az bakım geçirmiş, nemden ve zamanın geçmesi nedeniyle bozulan bir ev ve bir dükkandan oluşuyordu. Ayrıca iç avluların en büyüğü, doğal ışık ve havalandırmayı sınırlayan fiber çimento çatıyla kaplanmıştı.

Fotoğraflar: Judith Casas Sayós

Başlangıçtaki tüm dezavantajlara rağmen geniş arka avlu, cephedeki geniş açıklık ve yüksek tavan mesafesi projeye anlam kazandırdı.

Öncelikle çatı kaldırılarak avlunun onarıldı. İç-dış mekan iletişimini geliştirmek ve daha fazla ışık elde etmek amacıyla erişim açıklığı genişletildi. Yeraltı drenaj sistemi tamamen yenilenerek yeni yalıtımlı beton zemin inşa edildi. Nem sorununu ortadan kaldırmak için duvarlardaki sıva da kaldırılarak tuğla açıkta bırakıldı.

Kat planı organizasyonu değiştirildi, gereksiz koridorlar ortadan kaldırıldı ve tüm alanlar görsel olarak birbirine bağlanarak ahşap sürgülü kapılarla sirkülasyon sağlandı.

Zemin kat olması nedeniyle tüm mekanlara doğal ışığın maksimum düzeyde gelmesine özen gösterildi.

Açıkta kalan tuğla duvarlar, malzemenin dokusunu koruyan beyaz bir sırla kaplandı. Açık tuğla ile sıvalı üst kısım arasındaki sınırda, açıklıkların lentosuna denk gelecek şekilde, sürgülü kapı kılavuzlarını içerecek ve elektrik tesisatını barındıracak bir ahşap kanal yerleştirildi.

Duvar ve zeminlerde 20×20 cm ebatlarında, farklı renklerde ancak ışığı yansıtması için beyaz ağırlıklı seramik karolar kullanıldı. Açık renk ahşap kapılar ve renkli lake dolaplar mekana sıcaklık ve kontrast katıyor.

Sokak cephesindeki kayar kapı, aynı zamanda güvenlik ve güneşten korunmak için galvanizli kafesten yapılmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın