16. Venedik Mimarlık Bienali’nin Teması Belli Oldu

16. Venedik Bienali Uluslararası Mimarlık Sergisi'nin küratörleri Yvonne Farrell ve Shelley McNamara, serginin temasını "Freespace" olarak belirlediklerini açıkladılar.

Venedik Bienali’nin başkanı Paolo Baratta ile 16. Venedik Bienali Uluslararası Mimarlık Sergisi’nin küratörleri Yvonne Farrell ve Shelley McNamara dün katıldıkları basın toplantısında 26 Mayıs – 25 Kasım 2018 tarihleri arasında, Venedik’te Giardini ve Arsenal’in de aralarında olduğu mekanlarda düzenlenecek serginin temasının “Freespace” olduğunu açıkladılar.

Küratörler temanın seçilme gerekçesini şöyle aktarıyor:

  • Freespace, ruhun cömertliğine ve mekanın kendi kalitesine odaklanan mimarlık ajandasının merkezindeki insanlık anlayışını tarifler.
  • Freespace, mimarinin kullanıcılarına boş ve ek mekanlar hediye edebilme ve birbirini tanımayan insanların dile getirilmeyen arzularına değinebilme becerisine odaklanır.
  • Freespace, mimarlığın -zaman zaman çok özel, savunmacı, ayrıcalıklı ve ticari durumlar içinde bile olsa- her projede artı ve beklenmedik bir vericilik bulma kapasitesini öne çıkarır.
  • Freespace, doğanın güneş ışığı, ay ışığı, hava, yer çekimi, malzeme gibi doğal ve insan yapımı ücretsiz armağanlarını vurgulama fırsatı sağlar.
  • Freespace, düşünme biçimlerini, dünyayı görmenin yeni yollarını incelemeyi; bu kırılgan gezegenin her bir “hemşerisinin” esenlik ve onuru için mimarlığın sağlayabileceği çözümler icat etmeyi teşvik eder.
  • Freespace, programlanmamış ve henüz tasarlanmamış kullanımlara açık demokratik bir mekan için olanak sunabilir. İnsanlar ve binalar arasında öngörülmemiş veya tasarlanmamış dahi olsa bir değiş tokuş meydana gelir. Böylelikle binalar, mimarları sahneyi terkettikten çok uzun süre sonra da insanlarla bağ kurmanın ve paylaşmanın yollarını bulurlar. Mimarlık, pasif bir hayata sahip olduğu kadar, aktif bir hayata da sahip.
  • Freespace hayal etme özgürlüğünü; zaman ve bellek için özgür mekanı; geçmiş, şimdi ve geleceği ilişkilendirmeyi; miras kalan kültürel katmanları üzerine inşa etmeyi; geçmişe ait olanı günümüze ait olanla dokumayı kapsar.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın