Beşiktaş 11 Nisan’da Eve Dönüyor

Mimari projesini DB Mimarlık'ın yaptığı Beşiktaş'ın Vodafone Arena Stadyumu 10 Nisan'da açılış yapacak.

Uzun süredir inşaatı devam eden Vodafone Arena Stadyumu’nun açılış tarihi bugün Fikret Orman’ın yaptığı basın açıklamasıyla duyuruldu. Terör olayları sebebiyle açılışın ertelendiğini belirten Orman, 10 Nisan Pazar günü stadyumun açılış töreninin gerçekleştirileceğini, 11 Nisan’da ise ilk maçın oynanacağını söyledi.

Projeye Dair Detaylı Bilgiler

Günümüzün ihtiyaçlarına cevap verebilmesi ve dünya çapında spor organizasyonlarına ev sahipliği yapması amacıyla tasarlanan Vodafone Arena Stadyumu, kent hafızasında önemli bir yer eden BJK İnönü Stadyumu’nun mimari karakterini oluşturan, deniz cephesinde bulunan iki yüksek kule ve bu iki kule arasında yine bir kısmı taş ile kaplı olan cephe korunarak projelendirildi.

Projede yenilenen tribün yapısı geriye çekilerek, tarihi iki kule ve tarihi duvar ön plana çıkarılmış, tarihi duvar ve yenilenen tribün arasında spor müzesi ile müze terasında bir kafeterya konumlandırılmış.

Yenilenen tribün yapısını bir tül gibi saran kolonlar BJK İnönü Stadyumu’nun özgün taşıyı sisteminin malzemesinden esinlenerek oluşturulmuş.

Stadyum tribünleri, deniz cephesine doğru eritilerek kotu düşürülmüş ve tarihi kule ve duvar boyunca azalarak devam ettirilmiş. Böylece güney tribününde bulunan seyircilere spor karşılaşması izlerken aynı zamanda İstanbul manzarasına da hakim olmaları hedeflenmiş.

Stadyum çatı örtüsü asma germe sistem kullanılarak, kablo ve memran yarı saydam strüktürle çözümlenmiş, böylece tarihi doku içerisinde eritilerek etkisi yok edilmeye çalışılmış. Bu çözüm ile çatı, +41.50 kotunda bulunan mevcut yeni açık tribün üst örtüsünden alçakta +34.00 kotunda bitirilmiş.

Etiketler

3 yorum

  • yavuz-basoren says:

    gökkafes midir nedir onu nerde görsem emeği geçen herkese sevgilerimi gönderiyorum, insanlık suçu resmen, kocaman bir ihanet, çok katlı bir dram, çirkinliğin vücut bulmuş hali..

  • cem-yildirim says:

    Halbuki yenileneceği açıklandığında çok güzel görseller dolanıyordu, daha kente yayılan falan. Şu hali tam bir fiyasko. Hiçbir özelliği olmayan, sıkıcı, saçma bir stad projesi olmuş.

  • umut-koc says:

    Şehrin en önemli noktalarından biri olan İnönü Stadı’nın yerine, Berlin Olimpiyat Stadı’nın ucuz bir taklidinin yaptırıldığını görmenin, bir Beşiktaşlı olarak beni ne kadar üzdüğünü anlatamam. Bu üzüntüyü tarif edecek kelimeleri bulamıyorum. Sadece Beşiktaşlılar için değil, Türkiye için tarihi bir fırsat kaçırılmıştır ne yazık ki. Mesela stadın yenileneceği kararlaştırıldığında, birileri çıkıp deseydi ki, bu kadar önemli, boğaza hakim bir düğüm noktasını bağlamı ve tarihiyle birlikte ele alıp, belki Gümüşsuyu’ndan Kabataş’a inen çayır ve Maçka Parkı’nı da bağlayacak şekilde alanı genişletip, uluslararası bir yarışma açalım. Hem İstanbul’a dolayısıyla Türkiye’ye muazzam bir kamusal alan ve güncel mimarlık örneği kazandıralım. Bununla birlikte Beşiktaş, Taksim ve Karaköy arasındaki akışı belki de taşıt ağırlığından yayaya devşirerek kentin tansiyonunu olumlu yönde değiştirelim. Mesela her haftasonu ne yapsak acaba diye düşünüp; İnsanların kendisini en yakın alışveriş merkezinde bulması yerine, nitelikli ve ulaşılabilir bir kentsel mekânda vakit geçirme şansını yakalasaydık İstanbullular olarak, fena mı olurdu? İnsan düşünmeden edemiyor. Çok yazık oldu!

Bir yanıt yazın