Beyoğlu Belediyesi: “Mimarlar Odası Binasının Yapı Kullanma İzin Belgesi Bulunmamaktadır”

Beyoğlu Belediyesi, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nin Karaköy'deki binasında gerçekleştirdiği incelemelerde projeye aykırı bölümler tespit edildiğini iddia etti.

Yapılan incelemelerde binada kurul onaylı mimari tadilat projesine aykırı olarak çatı yapılması gereken yerin terasa dönüştürüldüğü, projedeki terasın büyütülerek restoran olarak kullanıldığı gibi çeşitli uygunsuzluklar hakkında tutanak tutulduğu belirtildi.

Beyoğlu Belediyesi’ne bağlı ekipler, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nin Karaköy Kemankeş Caddesi’nde bulunan binasında incelemelerde bulundu. Binada yapılan incelemelerde çeşitli uygunsuzlukların olduğu belirtilerek, yer işgalleri tutanağa geçirildi.

İncelemeyle ilgili Beyoğlu Belediyesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Binada yapılan incelemelerde binanın Kemankeş Caddesi’ne bakan cephesinde mahya kotunun onaylı projeden 50 cm daha yüksek yapıldığı, terasın büyütülerek, üzerinin açılır-kapanır sistemle kapatıldığı ortaya çıktı. Mumhane Caddesi tarafında ise çatı arasının yapılmayıp bu bölümün terasa dönüştürüldüğü ve üst katta 30 metrekare alanlı teras yapıldığı belirlendi. Bunun yanı sıra 2’nci Merdivenkovasının +18.50 kotundan +24.50 kotuna yükseltildiği tespit edildi. Yine, incelemeler sonucunda tespit edilen diğer uygunsuzluklardan merdiven kulesinin üstüne bir kat yüksekliğinde klima üniteleri konulduğu; bina cephelerinde projesine aykırı olarak pencere düzeninin değiştirildiği; ayrıca Kemankeş Caddesi cephesinde normal katlarda 30 cm, Mumhane Caddesi cephesinde zemin kat ve asma katta 30 cm kaldırım istikametine taştığı tespit edilerek; tespit edilen hususlar, belediye ekiplerinin tutanaklarında yer aldı” denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Mimarlar Odasına ait bina; 15.06.2001 tarihinde dükkan ve büro binası olarak iskan almış bir yapıydı. Daha sonra Mimarlar Odasının talebi üzerine tadilat projesi Anıtlar Kuruluna sevk edilmiş 08.10.2009 yılı, 2960 sayılı kurul kararı ile proje onaylanmıştır. Mevcut iskanlı binaya kurul kararına istinaden 05.07.2010 tarihinde tadilat ruhsatı verilmiştir. Ancak Mimarlar Odası, tadilat ruhsatı aldıktan sonra projeye aykırı uygulama yapmasından dolayı binaya yapı kullanma izin belgesi (iskan) alamamıştır. Sonuç olarak Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nin hizmet binasına ilişkin incelemeler sonucu imara aykırı uygulamalar tespit edilerek yapı tatil tutanağı tutulup ilgili kuruma tebliğ edilmiştir. Konuyla ilgili yasal süreç devam etmektedir.”

Etiketler

Bir yanıt yazın