Çin’de “Tuhaf” Binalar Yasaklandı

Çin, 'tuhaf mimari'leri yasaklayan ve aşırı büyük, yabancı kültürlere özenen, tuhaf binaların bazılarını eleştiren yeni bir talimat yayınladı. Ülkede son yıllarda, örneğin biri çaydanlığa, başka biri pantolona benzeyen birçok ilginç yapı inşa edildi.

Yeni talimatla binalar, ekonomik, fonksiyonel, estetik zevklere uygun ve çevre dostu olmak zorunda. İşte Çin’deki ilginç yapılardan bazı örnekler…

Çin devlet gazetesi People’s Daily’nin fallik görünüşlü binası. Bilhassa fotoğraftaki gibi etrafındaki iskeleyle görüldüğünde nahoş bir manzara oluşturmakla eleştiriliyor. Boyu 150 metre.

Pantolon gibi görünen bu bina Merkezi Çin Televizyonu’nun merkezi. 2013 yılında da dünyanın en güzel yüksel binası seçilmişti.

İç Moğolistan Özerk Bölgesi’nin Ordos kenti, nüfus azlığından ötürü ‘hayalet şehir’ olarak anılıyor. Ancak bu iki bina da şehrin şöhretine şöhret katıyor. Soldaki şehir kütüphanesi, sağdaki ise Ordos Müzesi.

Wuhan şehrindeki Phoenix kuleleri, gelecek birkaç yıl içinde tamamlandığında, 1 kilometre uzunluğunda olacak. Bu devasa gökdelenin dış duvarları ise güneş panelleriyle kaplanacak.

Guangzhou Dairesi, İtalyan mimar Joseph di Pasquale tarafından tasarlandı ve 2013 yılında açıldı. 138 metreyle dünyanın en uzun dairesel binası. Pearl Limanı’nda…

Jiangsu eyaletine bağlı Wuxi şehrindeki bu bina çaydanlığı andırıyor. Satış ofisleri olarak tasarlanan bu egzotik yapının içinde şimdi bir de sergi merkezi var.

Huzhou kentindeki Taihu gölünde otel olarak hizmet veren bu binanın manzarası da lastik ördeklerle tamamlanıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın