Ekolojik Haklar Merkezi

"Çevresel ve kentsel konularda doğru bilgiye ulaşmak için..." diyerek yola çıkan Ekolojik Haklar Merkezi, internet sitesi üzerinden, ekolojik haklarını kullanmak isteyen vatandaşlara yol gösteriyor.

“Ekoloji temelli sorunların ortaya çıkmadan önlenmesi ve ortaya çıkan sorunların giderilmesi için temel yurttaşlık haklarının kullanılmasını sağlamak” amacıyla kurulan Ekolojik Haklar Merkezi, internet sitesi ve telefon üzerinden hizmet veriyor.

Kentin ve çevrenin korunmasının anayasal bir hak olduğunun altını çizen Ekolojik Haklar Merkezi, bu hakkın korunması için alınacak en önemli tedbirin kente dair süreçlere aktif katılım sağlamak olduğunu savunuyor ve vatandaşları temel olarak üç başlık altında bilgilendirmeyi hedefliyor:

Bilgi Edinme Hakkı:

Bilgi Edinme Hakkı, temel haklardan birisidir. Bilgi edinme hakkının özünü, herkesin “bilgiye sahip olması” özgürlüğü oluşturur. Bilgi edinme hakkının temel haklardan biri olarak sayılmasının nedeni, öteki haklardan yararlanmak için bu hakkın korunmasının gerekmesidir.

Başvuru Hakkı:

Herkes çevresel ve kentsel konularda bilgi sahibi olma hakkına sahiptir. Bu nedenle de merkezi ve yerel idarelere başvuru yapılabilir. 

Katılma Hakkı:

Herkesin, ülkenin yönetimine katılma hakkı vardır. Belediye Kanunu uyarınca da hemşehrilerin belediyelerin sorunlarının tespitine ve çözümüne katılması bir haktır. 

Siteye buradan ulaşabilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın