Belediyelere 'engelleri' kaldırmaları için tanınan süre doluyor.
Kamu kurum ve kuruluşlarına ait resmi yapılar, tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel altyapı alanları ile toplu taşıma araçlarında engellilerin rahat kullanımı için gerekli düzenlemeleri yapması konusunda, belediyelere tanınan 7 yıllık sürenin 6 yılı geride kaldı. Belediyeler gerekli düzenlemeleri 1 Temmuz 2012 tarihine kadar tamamlamak zorunda.
1 Temmuz 2005 tarihinde yayımlanan Özürlüler Kanunu’na göre, umuma açık hizmet veren her türlü yapının 7 yıl içerisinde engellilerin erişebilirliğine uygun duruma getirilmesi gerekiyor. Yine aynı şekilde büyükşehir belediyeleri ve belediyelerin de şehir içinde kendilerince sunulan ya da denetimlerinde olan toplu taşıma hizmetlerinin özürlülerin erişilebilirliğine uygun olması için gereken tedbirleri alması, mevcut özel ve kamu toplu taşıma araçlarının 7 yıl içinde özürlüler için erişilebilir duruma getirilmesi gerekiyordu. Kanunun yayımlandığı tarihten bu yana tam 6 yıl geçti. Ancak belediyeler hazırlıklarını hâlâ tamamlayamadı.
Tüm Engelliler ve Aileleri Yardımlaşma Derneği (TEDAY) Genel Başkanı İlimdar Boztaş, geri sayıma başladıklarını ve 1 Temmuz 2012’nin 8.5 milyon engelli ve Türkiye için bir dönüm noktası olacağını söyledi. Şu ana dek kurumların kayda değer bir girişimde bulunmadıklarını, gerekli düzenlemelerin süresi dolduğunda düzenleme yapmayan kurumları saptayarak, dava açacaklarını söyleyen Boztaş, bu kurumlara siyah çelenk de götüreceklerini söyledi.
Yasaya uyanları ‘baş tacı’ ilan edeceğiz
Düzenlemeyi yapan kurumları kamuoyuna ‘baş tacı’ olarak ilan edeceklerini söyleyen TEDAY Başkanı İlimdar Boztaş şöyle devam etti: “Biz kurumlardan para istemiyoruz, sadece, rahat bir yaşam sürebilmemiz için kanunda ne geçiyorsa yerine getirilmesini istiyoruz. Tazminat ödeme pahasına bu yasayı icra etmeyen kurumların hepsini tespit edip kınayarak kamuoyuna duyuracağız.”