Görünmez Müze

BIG-Bjarke Ingels Group, Danimarka'nın batı kıyısındaki Blåvand'da bulunan koruganı yanına yaptığı ek binayla bir müzeye dönüştürdü. 2014 yılında inşaatına başlanan müze 2.800 metrekarelik bir alanı kapsıyor.

II. Dünya Savaşı’ndan kalan korugan, yanına inşa edilen yeni binayla TIRPITZ ismi verilen müzeye dönüştü. Korunağın ağır hacmine karşı bir antitez olarak yeni müze binası bulunduğu topoğrafyada belli belirsiz bir şekilde görünüyor adeta gizleniyor.


Fotoğraf: Mike Bink

Bjarke Ingels:

TIRPITZ’in mimarisi, II. Dünya Savaşı’ndan kalan koruganın antitezidir. Ağır, hava geçirmez nesne, yeni müzenin davetkar hafifliğine ve açıklığına karşıt bir duruş sergiliyor.  Bu korugan, çok uzak olmayan bir karanlık mirasın simgesel kalıntısı olmaya devam ediyor ve bu da yeni bir kültürel buluşma yerinin girişini işaret ediyor. 


Fotoğraf: Mike Bink

Bjarke Ingels:

Müzedeki galeriler, kum tepeleri içine entegre edildi. Binanın çevresindeki yollar, her iki taraftan kum tepelerinin içine girerek kompleksin merkezine güneş ışığı ve temiz hava getiriyor.

Müzeye gelen ziyaretçiler ilk olarak koruganı daha da yaklaştıkları zaman müzenin merkezine doğru giden kesikleri ve koridorları görüyor.

Tam anlamıyla kumun içerisine oyulmuş olan orta avlu, gün ışığı alan dört yeraltı galeri alanına girişi sağlıyor.


Fotoğraf: COAST Studio

Hollandalı Tinker Imagineers tarafından tasarlanan sergiler, kalıcı ve geçici temalı deneyimler sağlıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın