“Güzel Binalar Yan Yana Gelerek Güzel Bir Kent Oluşturmaz”

Bornova Belediye Binası Yarışması kolokyumunda tartışmalar, yarışma alanındaki imar planı kararlarının projelere etkisi üzerine yoğunlaştı.

Geçtiğimiz hafta sonuçlanan Bornova Belediye Binası ve Çevresi Mimari Proje Yarışması’nın kolokyumu, 19 Eylül Cumartesi günü Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi’nde yapıldı. Ödül töreninin ardından, jüri üyelerinden Doç.Dr. Hikmet Gökmen, Cem İlhan, Prof.Dr. Sevil Sarıyıldız, Özcan Uygur, Prof.Dr. Ömer Zafer Alku ile Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila ve Bornova Kaymakamı Mustafa Gündoğan’ın katıldığı kolokyum, Doç.Dr. Zehra Ersoy’un moderatörlüğünde başladı.

Kolokyumda tartışmalar, yarışma alanındaki imar planı kararları üzerine yoğunlaştı. Jüri üyelerinden Cem İlhan’ın “projeleri sınırlandıran imar planının esnetilmesi gerekiyordu” sözleriyle başlayan tartışma izleyicilerin katılımıyla devam etti.

3. ödül ekibinden Ömer Selçuk Baz, “Güzel binalar yan yana gelerek güzle bir kent oluşturmaz. İyi bina yapmak çok önemli ama daha da önemli olan kentle kurduğu ilişki. İmar planı bu şekilde oluşmasaydı bu alan çok daha iyi bir organizasyonla kente entegre edilebilirdi” diyerek yarışma alanındaki imar planı kararlarını eleştirdi.

Jüri başkanı Özcan Uygur, jüri üyeleri olarak bu problemin farkında olduklarını, imar planının esnetilmesi için çok çaba harcadıklarını ancak sürecin uzayacağı ve sorunun çözülemeyeceği öngörülerek plan üzerinde değişiklik yapılamadığının altını çizdi.

İmar planı üzerine hararetlenen tartışmada, bu alanın yarışmayla yapılmasının bile kazanım olduğu, ihaleyle de yapılabileceği ihtimali düşünülerek imar planlarının esnetilmesinin olumlu olup olmayacağının düşünülmesi gerektiği de ifade edildi.

Katılımcılardan Devrim Çimen, konuyla ilgili eleştirilerini dile getirerek “Yarışmayla yapılması önemli bir çaba ancak bu yarışma tabutta röveşata atıyor. Bir musibet bin nasihatten iyidir; bu yarışma da bir musibet, önümüzdeki dönemde yarışmalar konusunda önemli tartışmalar yaratacak bir örnek” ifadesini kullandı.

Kolokyumda, yarışma alanında projeleri sınırladığı düşünülen imar planı kararlarından, bütüncül ve kente dair projelerin üretilmesi adına şehir planlama ve mimarlık disiplinlerinin bir arada çalışması meselesine kadar pek çok konu tartışmaya açıldı. Tartışmaları aşağıdaki videodan takip edebilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın