Havagazı Fabrikası’ndaki Asbest, Türünün En Tehlikesi

Hiçbir önlem ve tedbir alınmaksızın yıkımına başlanan Ankara Havagazı Fabrikası alanında yapılan asbest ölçümlerinde, asbest türünün en tehlikesi tespit edildi.

TMMOB’a bağlı Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Kimya Mühendisleri Odası, Havagazı Fabrikası alanında yaptırılan asbest yüzey ölçümlerinin yüzde 15 ila yüzde 40 arasında asbest türünün en tehlikesi olan amphibole tespit edildiğini açıkladı. Ankara’daki Havagazı Fabrikası alanında özel bir firmaya yaptırılan asbest yüzey ölçümlerini paylaşan odalar, halkın sağlığını tehlikeye atan Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin görevden alınmasını istedi.

YARGIYA BAŞVURULACAK

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Kimya Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Erkin Etike ölçüm sonuçlarını değerlendirdikleri bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

Ankara Tabip Odası ve meslek odaları ile birlikte yıkım işleminin sonlandırılması için yürütmeyi durdurma istemiyle yargıya başvuracaklarını kaydeden Candan, ayrıca Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in TCK’nİn 181-182 maddeleri uyarınca insanların hayatına kast etmekten yargılanması için suç duyurusunda bulunacaklarını da bildirdi.

Rapor ve ilgili görsellerin de mahkemeye sunulacağını ifade eden Candan, bölgenin acilen karantinaya alınarak asbest arındırma ve temizlenme işlemlerinin yapılması gerektiği uyarısında bulundu.

UZMANLAR ÖLÇÜM ÖNERİYOR

Asbestin hiçbir koruma önlemi alınmadan söküm işlemi gerçekleştiren iş makineleri ve hafriyat kamyonları aracılığıyla tüm Ankara’ya yayıldığının altını çizen Candan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ankara Büyükşehir Belediyesi, hiçbir önlem almadan 350 ton asbest bulunan yapıda yıkım işlemi başlattı. Yıkımdan çıkan parçalar özel olarak paketlenmeden açıkta kamyonlarla taşındı. Kepçeler kanser yapıcı asbesti savura savura dolaştı. Konuyu kamuoyunun gündemine taşımamızla birlikte göstermelik önlemler almaya çalışıyorlar. Dün itibariyle o bölgedeki EGO çalışanları maskeyle dolaştı. Bizim çektiğimiz ve Ankara Tabip Odası’nın çektiği fotoğraflarda file, tül gibi trajikomik koruma önlemlerinin alındığı görülüyor. Yabancı firmaya ölçüm yaptırdık. Tok Sokak Dış Duvar üstünden, Enerji SA mescit arkasından ve sahada çalışma yapılan 2 kepçeden alınan numunelerde yüzde 15 ila yüzde 40 arasında asbest türünün en tehlikesi olan amphibole tespit edildi. Rüzgar nedeniyle sabit olmayan asbestin değeri, hava ölçümleri ile sağlıklı bir şekilde tespit edilemiyor. Uzmanlar sahada ve kapalı mekanlarda hava ölçümlerinin yapılmasını öneriyorlar.”

GECEKONDU YIKIMINA YETMEYECEK PARAYLA ASBESTLİ BİNA YIKTILAR

Bölgedeki okul, üniversite ve işyerleri başta olmak üzere yıkımın çevresindeki bütün vatandaşların tehdit altında olduğunu belirten Candan, “13 bin lira muhammen bedele bu yıkım alındı. Bu bedele gecekondu bile yıkılmaz. Kültür Bakanlığı ‘yıkma’ dedi. Göz göre göre yıkımı başlatarak herkesin sağlığı tehdit edildi. Hepimiz tehdit altındayız” dedi.

PROJENİN ASBEST UZMANI KİM?
Kimya Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Erkin Etike ise, “Yıkım sahası çevresinde asbest bulaşığına rastlanmıştır. Ölçümlerde yüksek miktarda amfibol maddesi tespit edilmiştir. Böylece asbest olmadığına ilişkin tez çürütülmüştür. Asbestli alandaki asbest yıkım uzmanı kimdir?” diye sordu. Bu sorunun yanıtını ısrarla istediklerinin altını çizen Etike, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çünkü asbest yıkım uzmanları bu konuda tüm önlemleri almakla yükümlüdür. Asbestli bina ve yapılar, buldozerle, balyozla yıkılmaz. Buraya önce bazı kimyasal maddeler püskürtülür. Böylece asbest binaya iyice yapışır. Ardından bu alanlar kesilir paketlenerek götürülür. Bunun dışındaki tüm yöntemler yönetmelikler aykırıdır. Ayrıca çalışma sahasındaki asbest ölçüm değerlerinin açıklanmasını istiyoruz.”

Etiketler

Bir yanıt yazın