Murat Bardakçı’dan “En İyi 100 Mimari Eser” Eleştirisi

Tarih yazarı Murat Bardakçı, Hürriyet Pazar'ın hazırladığı ve mimarlık camiasında tartışmalara yol açan "Türkiye'deki En İyi 100 Mimari Eser" listesini yorumladı.

Murat Bardakçı Haber Türk’teki yazısında, Hürriyet Pazar’ın “Türkiye’deki En İyi 100 Mimari Eser” listesi için oluşturulan jürinin değerlendirme kriterlerini; eser sahiplerinin ideolojik görüşlerinin ilk sırada yer aldığı, bunu “tanıdıkların veya listede mutlaka yer alması gereken isimlerin ödüllendirilmesi” şartının takip ettiği, eserlerin mimari kalitesinin ise en son sırada yer aldığı şeklinde değerlendiriyor. Listede Bizans, Selçuklu veya Osmanlı yapılarının çoğunlukta oluşuna, Çağdaş Cumhuriyet Mimarisi’nin bulunmayışına dikkat çekiyor. Günümüze ait mimarinin listede bulunmayışını ise, “Türkiye’de öyle bir mimarinin zaten olmaması” olarak değerlendiriyor.

“100 Eserden altmış beşini Bizans, Selçuklu veya Osmanlı yapıları oluşturuyor”

Bardakçı yazısında, listede çağdaş mimari eserlerinin yer almamasıyla ilgili olarak şöyle diyor:

100 eserden şayet yanlış saymadımsa altmış beşini tarih öncesi, Bizans, Selçuklu veya Osmanlı yapıları; geri kalan otuz beşini de cumhuriyet döneminin bir-iki ciddî eseri ile beraber çarşı-pazar binaları, yazlık siteler veya kampüsler teşkil ediyor ve listede anıt mahiyetinde tek bir modern eser görünmüyor ise, Türkiye’nin çağdaş mimarisinde bir mesele, bir sıkıntı var demektir! Ama işin aslı çağdaş mimarimizde sıkıntıların bulunması değil, o mimarinin bizde mevcut olmamasıdır!

“Mimar Sinan’ın hasbelkader meslekdaşı olanların büyük ayıbı”

Bardakçı listede gökdelenlerin yer almamasına dair şunu söylüyor:

Gökdelenlerin niçin listede yeralmadıklarını merak ettiğimi söylemekle yetineceğim. Sebep 100 kişilik jürinin bu binaları “mimarî eser” kabul etmemesi mi, yoksa haberdar olmadığımız bir başka iş mi, kim bilir?

Listede yer alan yapıların çoğunun tarih öncesi dönemlere ait yapılar olmasına dair görüşünü şöyle belirtiyor:

Bunca yıl sonra hâlâ asırlar öncesinin nostaljisine sığınmak ve çarşı-pazar ile tatil sitelerini “mimarî şâheser” olarak göstermek, Mimar Sinan’ın hasbelkader meslekdaşı olanların büyük, çok büyük ayıbıdır!

Bardakçı’nın yazısının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Etiketler

1 Yorum

  • cem-cakaloglu says:

    Ek olarak olayın sadece mimarlık ile ilgili olmadığını, en basit şekilde söylemek gerekirse “emsal” , “rant”, “böyle istiyorum vizyonu” gibi girdilerin de olduğunu konudan bi haber olan Murat Bey’e birisinin söylemesi icap ediyor. Koca ülkede 2342345234 tane mimar içinde bir tane çağdaş mimarlık yapabilen mimar yok yani. Peh! Az tanınmış olmamak gerek. Söyledikleri çok ciddiye alınıyor sonra.

Bir yanıt yazın