Oxford Caddesi İçin Yayalaştırma Çalışmaları Başlıyor

Transport for London (TfL), Avrupa’nın en yoğun ticari akslarından biri olan Oxford Caddesi için hazırladığı yayalaştırma projesinin detaylarını paylaştı. Aralık 2018'de başlanacak olan proje, üç aşamada yürütülecek.

Haftada dört milyondan fazla ziyaretçiyi kendine çeken caddede, otobüs ve taksilerin yaratmakta olduğu hava ve gürültü kirliliği büyük bir sorun halini aldı. Bu sorunu çözebilmek ve yaya dostu bir Oxford Caddesi yaratabilmek adına üç aşamalı bir yayalaştırma süreci yürütülecek. Aralık 2018’de başlayacak olan çalışmaların 2021’de tamamlanması hedefleniyor.

Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan, başkent için projenin oldukça heyecan verici olduğunu ifade etti:

Oxford Caddesi’ni 21. yüzyıla uygun, çekici bir odak noktası haline getirmek istiyoruz. Akıllı tasarım sayesinde ayrıca terör riski de minimize edilebilir. Gerek kentin yerlisi, gerek herhangi bir işletmeci, gerekse de caddenin meşhur mağazalarından birinde bir dükkan sahibi olsun; planlarımız herkes için bu bölgeyi daha temiz, daha güvenli bir hale getirecek ve dünyanın en iyi kamusal alanlarından birini oluşturacak.

Caddenin yayalaştırılması uzun süredir tartışılan bir mesele idi, ancak cadde üzerinden geçmekte olan çok sayıda otobüs hattı ve bu hatların yeniden planlanmasında yaşanan zorluklar, proje üzerinde yapılan çalışmaların sürekli ileri bir zamana ötelenmesine sebep oldu. Artan çevre kirliliği sorunu ile TfL, projenin daha fazla ötelenemeyeceğinin farkına vardı ve çalışmalar hız kazandı. Otobüs hatlarının düzenlenmesi için ön hazırlıklar çoktan başlamış durumda: Oxford Caddesi üzerinden geçmekte olan otobüslerin yüzde kırkına yakınının güzergahında gerekli değişiklikler yapıldı.

Oxford Caddesi’nde gerçekleşecek dönüşüm çalışmaları için yaklaşık on iki bin kişi ile görüşmeler gerçekleştirildi. Katılımcıların yüzde altmışından fazlası çalışmalara olumlu yaklaşırken, azımsanamayacak bir bölümü de “yerli halkın erişimi” hakkında çeşitli endişeler taşıdıklarını belirtti. Endişelerin sebebi, ticari alan dışına alınacak araç trafiğinin, çevredeki konut alanlarına itilecek olması. Halk ile görüşmelerin ikinci aşaması Aralık ayı içinde tamamlanacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın