Rotterdam Uluslararası Mimarlık Bienali’nin Küratörleri Belli Oldu

2018 ve 2020'de yapılacak iki parçalı Bienal'in çalışma sahası Hollanda ve Belçika olacak.

IABR-2018+2020’nin küratörleri: soldan sağa Floris Alkemade, Joachim Declerck, Leo Van Broeck 

Hollanda’nın şef mimarı Floris Alkemade (FAA – Floris Alkemade Architect), Belçika’nın şef mimarı Leo Van Broeck (Bogdan & Van Broeck) ve Belçikalı mimar Joachim Declerck, Rotterdam Uluslararası Mimarlık Bienali’nin (IABR) gelecek iki ayağının küratörleri olarak belirlendi.

IABR-2018+2020, Belçika ve Hollanda’yı kapsayan iki ayaktan oluşacak. 2017 baharından 2020 yazına kadar sürecek bienal, günümüzün temel sorunlarına verilmesi gereken cevapların, şehirler ve peyzajlar için hangi niteliksel sıçramaları yapmamızı sağlayacağına odaklanacak.

Mimarlık, İklim Değişikliği ve Toplum

IABR–2018+2020’nin çıkış noktası, İklim Değişikliği Üzerine Sürdürülebilir Gelişme Hedefleri ve Paris Antlaşması (COP21) vasıtasıyla gündeme getirilen meseleler. Ufukta bir nokta olarak görünen bu meseleler gerçek bir yön değişimine, köklü bir dönüşüme işaret ediyor. Peki nasıl devam edeceğiz? Yaşadığımız toplumu, savunmacı olmayan, pozitif bir şekilde nasıl aktif hale getireceğiz? Niteliksel zıplama nasıl olacak ki, bu dönüşüm gerçek anlamda şehirlerimizi ve peyzajımızı içine alabilsin?

Sosyal ve Ekolojik Fayda

Bienalin üç küratörü, mekânsal dönüşümün hangi şekillerde temel sorunlarımıza cevap verebileceğini araştıracaklar. Kent ekolojisi ve ekonomik sistem açısından kendine has bir bölge olan Rhine-Meuse-Scheldt Deltası Bienal’in çalışma alanı olacak.

Bienal ekibi, yaşama, çalışma ve konaklama şeklimizi yeniden tasarlayabilirsek, enerji sistemindeki dönüşüm, ekonomik sistemdeki dönüşüm, kentsel dönüşüm, hareketlilik, sağlık sistemi, gıda üretimi ve su sorunlarının çözümleri için alan açabileceğimizi düşünüyor. Bienal, bunun için hem bir çalışma alanı hem de platform oluşturmayı hedefliyor.

Gelecek İçin Tasarlamak: Hikayenin İçine Kaliteyi Dokumak

Hem bir enstitü hem de kültürel bir platform olan IABR, hayal gücünü kullanarak, gerçek meseleler üzerine sonuç odaklı işler tasarlıyor. Bu bienalde de küratörler, IABR’nin toplanmayı ve iletişimi destekleyen alan açma kapasitesinden yararlanıyor. Temel amaçlardan biri küçük ölçekli insiyatiflerle büyük ölçekli sosyal meseleler arasındaki boşluğu kateden köprüler kurmak.

Etiketler

Bir yanıt yazın