Tarihi Hasanpaşa Gazhanesi Enerji Müzesi ve Kültür Merkezi Oluyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yıllardır atıl vaziyette duran tarihi Hasanpaşa Gazhanesi'ni enerji müzesi ve kültür merkezine dönüştürüyor.

Geçmişte İstanbul’un yakıt ihtiyacının karşılandığı 3 önemli tesisten biri olan Tarihi Hasanpaşa Gazhanesi’nin ihtiyaç kalmadığı için 1993 yılından bu yana atıl vaziyette olduğunu hatırlatarak, restorasyon projesinin Kadıköy ve İstanbul için çok önemli olduğunu söyledi. Gazhane’nin Hasanpaşa’nın en problemli bölgesi olduğunu vurgulayan Kadir Topbaş, şöyle konuştu;

“Bu kadar yoğun yaşayan Kadıköy’ün ciddi bir kültür merkezi ve müzeye ihtiyacı var dedik. İnsanların gelip kültür sanat faaliyetlerini yürütebileceği bir alan olacak. Var olan fonksiyonların korunacağı projeyle burası yaşayan aktif bir mekan olmasını istediğimiz için sinema, tiyatro, kafeterya gibi fonksiyonlar yüklüyoruz. Yakın bir tarihte tamamlanacak olan bu mekan gıpta edilecek, heyecanla gezilecek görülecek bir yer olacak.”

Geçmişten beri İstanbul’un çok önemli yerleşim yerlerinden biri olan Kadıköy ile Hasanpaşa çevresinin kurulacak enerji müzesi ve kültür merkezi ile çok önemli aktivite merkezine kavuşacağını ifade eden Kadir Topbaş “Bina projeleri son aşamasıyla Koruma Kurulu’nda olan projenin açılışını inşallah 15-16 ay sonra birlikte yaparız. Burası odak noktası çekim merkezi olacak. Burada yaşayan insanlarımıza keyif verecek ve çevresini de olumlu yönde etkileyecek” dedi.

Projede Uluslararası Sergi Salonu ve Açık Pazar da Yer Alıyor

1892 yılında hizmete giren tarihi Hasanpaşa Gazhanesi’nin işletmesinin 50 yıl süre ile işletilmesi için Fransızlara verildi. 1931’de millileştirildi, 1945’te İETT’ye devredildi, 1993 yılında kapandı. Toplam alanı 31 bin 495 metrekarelik gazhanedeki restorasyon çalışmaları kapsamında yapının çalışma felsefesini anlatan birimler korunuyor. Yeni kullanım fonksiyonları kazandırılan tarihi mekan, Yapının çalışma maliyet felsefesini anlatan birimlerin korunduğu mekan, eski ve yeniyi buluşturan bir yapı haline getiriliyor.

Restorasyon çalışmaları kapsamında kültür merkezine dönüştürülecek Hasanpaşa Gazhanesi’nde enerji sistemleri müzesi ve bilgi tüneli, uluslararası sergi salonu, açık pazar yeri, atölye, 375 kişilik çok amaçlı gösteri salonu, çocuk bilgilendirme evi, 3 adet cep sineması, 40 kişilik 3d sinema ve fuaye alanı, kütüphane, seyir terası, restoran ve kafeterya ile 310 araç kapasiteli otopark yer alacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın