Venedik Bienali 56. Uluslararası Sanat Sergisi Sona Erdi

9 Mayıs 2015 tarihinde kapılarını sanatseverlere açan Venedik Bienali 56. Uluslararası Sanat Sergisi, 22 Kasım Pazar günü sona erdi.

Türkiye Pavyonu’nda bu yıl, günümüzün önemli kavramsal sanatçılarından Sarkis’in Respiro başlıklı yerleştirmesi, Defne Ayas (Witte de With Güncel Sanat Merkezi Direktörü) küratörlüğünde yer aldı. İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) koordinasyonunda gerçekleştirilen Türkiye Pavyonu, bienalin ana mekânlarından Arsenale’deki Sale d’Armi binasında bulunuyor.

Türkiye Pavyonu’nun yer aldığı Venedik Bienali’ni 7 ay boyunca 500 binin üzerinde ziyaretçi gezdi. Bienalde, Okwui Enwezor’un küratörlüğünde gerçekleştirilen “All the World’s Futures” başlıklı ana serginin yanı sıra Türkiye Pavyonu’nun da aralarında bulunduğu 89 ülke pavyonu yer aldı.

Sarkis, Türkiye Pavyonu’ndaki Respiro sergisiyle devamlı bir diyalog yaratmak amacıyla, Fransa, Hollanda, İsviçre ve İstanbul’daki çeşitli mekanlarda Respiro’ya “sinyal” gönderdiği ve eşzamanlı olarak sergilediği 6 farklı yerleştirmesini de sanatseverlerle buluşturdu. “Haberci” niteliğindeki ilk sinyali Altın İkona ise Hrant Dink Vakfı’nda Mart ayından itibaren sergilenmeye başladı.

Türkiye Pavyonu, İKSV’nin girişimi ve 21 destekçinin katkılarıyla Venedik Bienali’nin iki ana mekanından biri olan Arsenale’de 20 yıllığına kiralanan uzun süreli mekanda yer alıyor. Türkiye Pavyonu’nun uzun süreli mekânı, bu yıl ilk defa sanat bienalinde kullanıldı.

Etiketler

Bir yanıt yazın