Yenilenen Yapı Kredi Kültür Sanat 13 Eylül’de Açılıyor

Teğet Mimarlık tarafından yenilenen Yapı Kredi Kültür Sanat 13 Eylül'de açılıyor.

Hürriyet’ten Erkan Aktuğ, Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık’ın Genel Müdürü Tülay Güngen ile 13 Eylül’de açılacak binayı gezerek izlenimlerini haber yaptı. 

Yaptığı haberde, şeffaf kurgusuyla bulunduğu meydanla, caddeyle “gerçekten” bütünleşen, hayli davetkâr bir binayla karşılaşacağımızı söyleyen Aktuğ, İlhan Koman’ın Akdeniz Heykeli’nin de burada sergileneceğini söylüyor.

Teğet Mimarlık- Mehmet Kütükçüoğlu ve Ertuğ Uçar tarafından tasarlanan binanın cadde ve Galatasaray Lisesi tarafı tamamen şeffaf camla kaplanmış. Cadde tarafındaki girişte 3-4 metre genişliğinde, adeta ikinci bir cadde gibi ferah bir ‘portiko’ (sundurma) var. Giriş katında tüm YKY kitaplarını bulabileceğiniz, işlevsel ve şık tasarımıyla insanın içini açan bir kitapevi bulunuyor. İçinde çay-kahve içebileceğiniz küçük bir kafenin de yer aldığı kitabevinde çocuk kitapları için özel bir bölüm ayrılmış, ayrıca çocuk etkinlik alanı da var. Kitapevinin asma katında ise okuma alanı mevcut.

Binanın lise tarafından tırmanması kolay merdivenlerle üst katlara çıkılıyor. İkinci ve üçüncü katlarda sanat galerisi ve Yapı Kredi’nin dünya çapında önemli sikke koleksiyonunun sergileneceği müze var. Üçüncü katın lise tarafına ise caddeden görülebilecek bir konuma İlhan Koman’ın ünlü ‘Akdeniz’ heykeli yerleştirilmiş. ‘Akdeniz’ böylece hem caddeyle hem de Koman’ın yakın arkadaşı olan Sadi Çalık’ın Galatasaray Meydanı’ndaki soyut heykeliyle kucaklaşıyor.

4. katta ferah bir fuaye ve tiyatro, söyleşi, performans ya da film gösterimlerine ev sahipliği yapabilecek çok amaçlı bir salon bulunuyor. Şeffaf bir salon bu. Eğer düzenlenecek etkinlik açısından bir sakıncası yoksa perdeler kapanmayacak ve mesela içerideki bir performans, İstiklal Caddesi’nden bile izlenebilecek. 5. katta ise yaklaşık 4 bini çok nadir eser olmak üzere yaklaşık 80 bin kitabın bulunduğu bir kütüphane araştırmacıların hizmetinde olacak.

Haberin tamamını burada bulabilirsiniz.

Etiketler

1 Yorum

  • ahmet-turan-koksal says:

    Hımmm, güzele güzel demek hele hele bu zamanlarda (çok iyi eserler verilmediği zamanlarda) sevap gerektir. Binanın içine girmeden söyleyebilirim ki, tebriği hak etmişler.

    Teğet Mimarlık- Mehmet Kütükçüoğlu ve Ertuğ Uçar’ı tebrik ediyorum gani gani.

Bir yanıt yazın