London Design Festival’da Türkiye’den Bir Enstalasyon

Tasarımcı ve sanatçı Melek Zeynep Bulut'un yeni enstalasyonu Duo, London Design Festival'da sergilenecek.

Tasarımcı ve sanatçı Melek Zeynep Bulut, Eylül 2024’te Londra Tasarım Festivali’nde en son eseri olan Duo’yu tanıtacak. Enstalasyon, Greenwich’teki tarihi Old Royal Naval College’da yer alacak.

Sanat, tasarım ve mimarinin harmanlandığı projeleriyle tanınan Melek Zeynep Bulut’un yaratıcı süreci, renkleri tatma ya da sesleri hissetme gibi duyusal çaprazlamalara yol açan sinestezi yeteneğinden etkileniyor. Sinestezi yeteneği, onun duyusal alanları somut eserlere dönüştürmesine olanak tanıyor.

“Önce soyut bir enerji alanı algılıyorum, ardından bunu şekillendirme sürecine giriyorum.”

Bu becerisi, onun zihin ve madde arasındaki etkileşimi keşfetmesine ve izleyicileri deneyimin aktif bir parçası olmaya davet eden eserler yaratmasına öncülük ediyor.

London Design Festival 2024 için tasarladığı Duo adlı enstalasyon ise antik mimari eşiklerden ilham alan dikdörtgen prizma formunda bir strüktür. 18. yüzyılda Sir James Thornhill tarafından tasarlanan Painted Hall’da sergilenen Duo, tarihi bağlama avangart bir yorum getiriyor; -merkez ve çevre, içeride ve dışarıda, gece ve gündüz, zaman ve mekan veya diyalog gibi- ikilik ve zıt güçlerin incelemesini sunuyor. Enstalasyon, ziyaretçilerin varlığına dinamik bir şekilde yanıt veren manyetikler, sensörler, algıyı değiştiren yüzeyler ve akustik yansıtıcılar içeren bir sistem kullanıyor.

Melek, Duo’yu “algı oyunu” olarak tanımlıyor; yapının yoğunluğu, dengesi ve salınımı, onunla etkileşime giren kişilerden etkileniyor.

“Bunu bedenimiz gibi hayal edin -temelde katı bir kütle değil, bir sensör. Uyarıcılara tepki vererek sesler üretiyor; dokular, ısı ve soğukluk gibi şeyleri hissetmemizi sağlayan duyusal alıcıları var. Benzer şekilde, Duo, konsept olarak ‘mekanı’ mekanik bir beden olarak ele alıyor.”

Ziyaretçiler enstalasyonun içinden geçerken, minyatür mikrofonlar ve yansıtıcılar fiziksel tepkilerini büyüterek eseri canlandırıyor ve tamamlıyor.

“Aslında tüm eserlerim gibi, Duo da boyutsal geçiş ve denge sağlamak için alanlar sunan bir geçiş kapısı,”

Enstalasyon, Painted Hall’un 3.700 metrekarelik Barok resimlerle süslenmiş ferah atmosferiyle uyum sağlıyor; bu alandaki resimler 200’den fazla kral, kraliçe ve mitolojik figürü betimliyor. Duo, hem Painted Hall’un tarihsel önemine bir saygı duruşu hem de mekan ve deneyimin geleneksel yorumlarına bir meydan okuma olarak işlev görüyor.

Melek’in daha önce LDF 2023’te sergilenen OpenWork gibi eserleri, soyut kavramları duyusal deneyimlere dönüştürmüştü. Duo, bu yolda devam ederek, Londra Design Festival’ın tasarımın toplum üzerindeki derin etkisini ortaya koyma misyonuyla uyumlu bir şekilde ilerliyor.

Açık Yapıt London Design Festival’de

Etiketler

Bir yanıt yazın