Max Núñez Arquitectos, Şili’de Beton Bir Bakım Evi Tasarladı

Max Núñez Arquitectos, Şili’de Beton Bir Bakım Evi Tasarladı

Max Núñez Arquitectos, Şili'de yaşlı sakinler için topluluk duygusu oluşturmak ve bakım ihtiyacını azaltmak amacıyla açık iç mekanlara sahip beton bir bakım evi tasarladı.

Fotoğraf: Cristóbal Palma

Max Núñez Arquitectos, Kuzey Santiago’nun bir banliyösünde yer alan özel hastane ve bakım evi için büyük tavan açıklığına sahip bir hacmin etrafında konumlandırılmış dört bloktan oluşan bir bina tasarladı.

Dört ana binanın her biri, merkezinde açık bir avlu bulunan üç veya dört katlı dörtgen bir forma sahip.

Merkezi yapı, bir kafeterya ve dinlenme alanı barındırmakta olup diğer yapıların zemin katlarında ise farklı işlevler bulunuyor. Tüm bu alanlar yollarla birbirine bağlanmış ve üst katlarda ise 140 oda yer alıyor.

Ofisin kurucusu Max Núñez, “Biz bu yapının, kurumsal ve büyük ölçekli bir bina yerine, farklı binalardan oluşan konut projesi olarak algılanmasını istedik,” diyor.

Núñez’e göre, eğik kolonlar binaya hafiflik hissi katıyor. Ofis, yapının deprem dayanıklılığını korurken Şili’deki “ağır” görünümlü beton binalar algısını değiştirmek istediğini belirtti. Proje alanı genelinde birçok ağaç ve bitki dikilmiş. Núñez hâlâ başlangıç aşamasında olan bu parkın, alanı daha yaşanabilir kılma ve off-white (kırık beyaz) betonla kontrast oluşturma katkısına özellikle vurgu yapıyor.

Fotoğraf: Cristóbal Palma

Çok katlı yapının çevresinde, asansörleri taşıyan ve dışarıda yer alan heykelsi merdivenleri destekleyen beton kuleler bulunuyor. Yapı ve dış cephedeki yerinde dökme betondan yapılan çapraz destekler daha açık kat planlarına olanak tanıyor. Amaç, sakinler arasında bir topluluk hissi oluşturmak.

“Tasarımın temel fikri, birbirini tanımayan ve yalnızlıkla mücadele eden insanlar arasında bir topluluk duygusu yaratmaktı,” diyor Núñez.

Fotoğraf: Cristóbal Palma

Zemin katta ve her bir konut katının kenarlarında bulunan geniş toplanma alanları bu bağları kurmaya yardımcı oluyor. Ofis, her odanın arasına küçük masalar yerleştirerek koridorların, özellikle hareket kabiliyeti kısıtlı olan kişiler için, mini oturma odaları gibi işlev görmesini sağlıyor.

Her odanın girişine bina sakinlerinin kişiselleştirilmiş detaylar yerleştirebileceği küçük cam alanlar yerleştirilmiş. Bu cam alanlar bahsi geçen koridorlardan görülebilecek şekilde tasarlanmış.

Her odada, bina sakinlerinin, alanın ve çevresindeki manzaraların keyfini çıkarabilmesi için tasarlanmış hareketli panjurlar bulunan bir teras da bulunuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın