Şehir İçin Brüt Betondan Bir Bahçe

Şehir İçin Brüt Betondan Bir Bahçe

Simão Botelho, Studio-J ve Duoma, Lizbon yakınlarındaki Carcavelos Sağlık Kompleksi'ni tamamladı. Kıvrımlı beton gölgelik ve halka açık bir bahçe, bu sağlık kompleksine canlılık katıyor.

Fotoğraflar: Francisco Nogueira

2018 yılında düzenlenen bir yarışma sonucunda hayata geçirilen Carcavelos Sağlık Kompleksi, dört ayrı sağlık hizmetini tek bir binada birleştiriyor.

Eğimli arazisi, konut binaları ve ana yol ile çevrili olan Carcavelos Sağlık Kompleksi, Simão Botelho, Studio-J ve Duoma tarafından tasarlanan, çok katmanlı merkezi bir bahçe için ses ve gizlilik bariyeri işlevi gören ortogonal bir beton yapı olarak inşa edildi.

Hem bina kullanıcıları hem de halka açık olarak tasarlanmış olan bu bahçe, kafe, çocuk oyun alanı, açık hava toplantıları ve etkinlikler için kapalı bir alan ve sebze bahçeleri içeriyor.

Tasarım ekibi: “Binanın ihtiyaç programını, bina kullanıcılarına ilham verebilecek nitelikli bir insan yapımı doğa parçasını geri kazandırmak için bir bahane olarak kullandık,” diyor  ve ekliyor “Bir bina tasarlamaktan daha fazlasını yaptık; şehir için bir bahçe tasarladık.”

Aile sağlığı birimleri, bahçeye en yakın bağlantıyı sağlamak amacıyla zemin katta konumlandırılmış.

Doğuya bakan birinci kat bloğunda psikiyatri servisi bulunuyor ve uyuşturucu bağımlılığı tedavi ekibi daha alt bir seviyede, arazinin daha eğimli olduğu bölgede konumlandırılmış.

U şeklindeki planda, her bir tesisi birbirine bağlayan merkezi bir koridor bulunuyor. Her iki yandaki odalar, gelecekte yapılacak değişikliklerin kolayca uygulanabilmesi için alçı levha duvarlarla bölünmüş.

İçerideki brüt beton dolaşım alanları, tedavi odalarına ve taş döşemeli banyolara açılıyor.

Proje ekibi, binanın ham görünümünün, parlak iç ortam atmosferiyle ve bahçenin yeşilliğiyle kontrast oluşturmasını istemiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın