Katılımcı, Türk Kızılayı Genel Merkez Binası Mimari Fikir Projesi Davetli Yarışması

MİMARİ PROJE RAPORU

Türk Kızılayı; uluslararası Kızılay-Kızılhaç topluluğu temel ilkelerini benimseyen, gönüllülük esasına dayanan, kar amacı gözetmeyen, kamu yararına çalışan, ulusal ve uluslararası platformlarda önemli yeri olan, evrensel bir sosyal hizmet kuruluşudur. Toplum belleğinde bu denli saygın yeri olan kuruma ait yapının, mimari yansımasının da, aynı duyarlılıkta olması beklenmekte ve önerilen projede bu duyarlılığı yakalamak amaçlanmıştır.

Yer

Arsa, Ankara için önemli sosyal ve kamusal bir aks olan (Eskişehir yolu) yan parselinde bulunmaktadır. Ulaşım bu bulvardan bir ulaşım aksı ile sağlanmakta olup, toplu taşıma ve bisiklet ulaşımı da öngörülmektedir. Arsanın çevresinde, yoğun yeşillendirilmiş alanlar ve yeşil yoğunluklu kamu arsalarının bulunması, arsanın değerini artırmaktadır. Bu yoğun yeşil, Kızılay duyarlılığını ön plana çıkaracak bir unsur olarak düşünülmektedir.

Konu

İhtiyaç programı incelendiğinde, idari birimlerin haricinde ciddi bir sosyal işlev istenmiş olduğu görülmüştür. Bu tavır kurum duyarlılığını güçlendirmiş, fakat işlevsel karmaşaya yol açmaması için bu iki kavramı; arsada var olan 5 mt. ‘lik kot farkı ile ayrıştırılması öngörülmüştür. Arsanın yaklaşım aksı olan kuzeyi, +0.00 kotu olarak belirlenmiş ve tüm sosyal işlevlerin erişimi bu kottan sağlanmıştır. +5.00 kotu ise arsanın güney yönüne tekabül etmekte olup idari girişler bu bölümden kurgulanmıştır. Cephe tülünü artırmak, etkin yeşil alan kullanımı sağlamak ve sosyal işlevleri besleyemek amacıyla yapının genel şeması avlulu yerleşim kurgusu şeklinde oluşturulmuştur. (resim:1)


Resim 1

Kurgulanan şemada kuzey aksında kalan kütlenin;

belleksel hafızada yer edinmesi istenmiş, karşılama

kütlesi olarak nitelik kazandırılmış ayrıca diğer kütlelerden

renk ve strüktür olarak farklılaştırılmıştır. (resim:2). işlevsel

olarak ise Kızılay akademi ve kriz merkezi olarak kurgulanmış;

gerektiğinde 24 saat aktif çalışabilecek şekilde tasarlanmıştır.


      Resim 2

İdari ofislerin kurgusunda; klasik “ofis-koridor-ofis” mantığından çıkılarak, “ofis-koridor-yeşil avlu-koridor-ofis” mantığı uygulanmış (Resim:3), ofis çalışanlarının mekansal konforu artırılmış ve daha yaşanılabilir mekanlar kurgulanmıştır.


Resim 3

Kamuyla direkt ilişkili ofisler, giriş katlara yakın konumlandırılırken; birbiri içinde ilişkili birimler mekansal konfor kurgusuna bağlı kalarak, birbirine yakın konumlandırılmıştır. Her birim dahilinde; arşiv, sessiz oda, telefon odası ve depo önerilmiştir. Her katta gerekli büyüklüklerde mescit, abdesthane, wc, çay ocağı ve fotokopi odası önerilmiştir. Yükseltilmiş karşılama kütlesinin altında yer alan aks, özelleşerek; müze girişini ve açık sergi alanını tanımlamıştır. Açık sergi alanında başlayan “Kızılay bilinci oluşturma” hareketi, Kızılay müzesiyle devam etmektedir. Müze içeriğindeki kalıcı ve geçici sergi alanlarıyla, geçmişten günümüze Kızılay’ın faaliyetlerinin gün yüzüne çıkarıldığı bir arşiv ziyaretçilere sunulmaktadır.

Çok amaçlı salon; karşılama kütlesinin çekirdeğiyle birlikte çalışmaktadır, böylelikle çok amaçlı salonda yapılacak etkinliklerde, dışarıdan gelecek kullanıcılar içinde kolay ulaşılabilirliği sağlamaktadır. Çok amaçlı salon, avluya açılan çim amfisiyle açık-kapalı etkinliklere hizmet edebilecek şekilde, yeşille iç içe, çeşitli etkinlikler için değişebilir/büyüyüp-küçülebilir nitelikte kurgulanmıştır.

Genel merkez içinde yer alan kreş, personel ve idari birimlerden ayrıştırılıp kendi özerk alanı içinde; oyun alanlarıyla ve kendi bahçesiyle birlikte tasarlanmıştır.

Başkanlık birimi üst kotta alınarak; girişi, vip yemekhanesi ve vip toplantı alanlarıyla özelleştirilmiştir.

Yapının kamusal erişilebilirliğini, kullanılabilirliğini artırabilmek için ve çalışanların sosyalleşme/dinlenme ihtiyacı göz önünde bulundurularak; -5.00 kotu, +0.00 kotu, +5,00 kotuna 3 adet kafe birimi yerleştirilmiştir. Kafelerin açık-kapalı alan kullanımı sayesinde, etkin bir şekilde dört mevsim kullanılabilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca avluda yer alan peyzaj öğeleriyle, kendi içinde farklılaşmış sıcak malzeme geçişleriyle, çalışanlar ve ziyaretçiler için yeşil içinde sosyalleşme ve dinlenme alanları oluşturulmuştur.

Ulaşım aksı arsanın batı yönünden arsaya giriş vermektedir. Bu girişle ulaşılan açık ve kapalı otopark tasarlanmıştır. Otopark çıkışları için ring hattı sağlanarak, iş giriş çıkışlarında, oluşabilecek karmaşa önlenmeye çalışılmıştır.

Tüm bu tasarım adımlarıyla; Türk Kızılayı genel merkez binasının; erişilebilir-keyifli sosyal mekanlara sahip, mekansal konforu yüksek idari ofislerine sahip ve kurumun belleksel duyarlılığına uygun, çağdaş, ekonomik, bir yapı olması amaçlanmıştır.

Kazanan projeyi (Türk Kızılay Külliyesi!) incelemek isteyenler:

Etiketler

4 yorum

  • yusuf-burak-dolu says:

    Yarışma süreci, jüri ve kazanan(?) şeyi yapan ekip hakkında bilgi verebilir misiniz?

  • resul-sarac1 says:

    Davet usulü; konsept proje ve kesin proje elde etmeye çalıştı kurum. Ankara merkezli 6 ofis davet edildi. Teslim ve sunum aşamalarına geçildi. İki ofis bu süreçte elendi. Dört ofis tekrar sunum için davet edildi ve sunumlar yapıldı. Yaklaşık 5-6 ay sonra yarışmanın sonuçlandığını söylediler. Kim kazandı, nasıl kazandı, teklifler nedir? gibi sorularımız havada kaldı. Yaklaşık bir-bir buçuk yılın sonunda da hiçbir bilgilendirme yapılmadan yukarıda videosunu gördüğümüz proje Kızılay başkanı tarafından twitter üzerinden paylaşıldı. Süreç hakkında bizim de bilgilerimiz bu kadar maalesef. Ekip isimlerini bizim telaffuz etmemiz doğru olmayabilir ama kazanan proje videosunun sonunda ekibin bilgileri mevcut.

  • omer-yilmaz says:

    Elinize sağlık iyi görünüyor.

    Bu tür yarışmalar ve sonuçları yarışma ortamının geçmişi ve bugününe ilişkin düşündürüyor.

    KİK yarışması olmayan yarışmaların yarışma projesi olarak yayınlanması Arkiteracom’da sıkça oluyor. Yarışmayla Yap öncesinde organizasyonlarında ben de görev aldım. Yarışmayla Yap sürecinde gelen tekliflerin tümünü reddettikten sonra, bugün artık yeni işimde yeniden rol alabilirim. Zaten aldım da. (Sakarya ve Zonguldak’ta 2 yarışma yaptık.)

    Arkiteracom’un yapabileceği bir şey yok. Ama projesi yayınlananların belki, varsa şartname – jüriyi eklemeleri iyi olur yayınla beraber. Gerçi anladığım kadarıyla yarışma sonucuyla falan bir standart KİK yarışması olmayan yarışma olmuş. İşimiz zor.

    Öte yandan kazanan proje Günday Mimarlık diyor sonunda Mürşit Günday mı acaba?

  • resul-sarac1 says:

    Teşekkürler Ömer Bey,
    Kurum KİK i referans alarak yeni bir şartname hazırladı ama bu çapta bir şartname ve proje geçmişlerinde olmadığı için bir takım aksilikler oldu tahminimiz. Jürinin ise, kurum bünyesindeki teknik daire ve genel kurul üyeleri tarafından oluşturulduğunu tahmin ediyoruz.
    Evet Mürşit Günday’a ait kazanan proje.
    Bir de video ve tweet altındaki yorumlar ülkenin mimarlık algısı hakkında çok şey anlatıyor bence.
    https://goo.gl/3UcZko

Bir yanıt yazın