Rotterdam Centraal

Benthem Crouwel architekten, Amsterdam, Nederland; Rotterdam Centraal Station; CS; 2012
Resmi orijinal boyutunda göster

Benthem Crouwel architekten, Amsterdam, Nederland; Rotterdam Centraal Station; CS; 2012
Resmi orijinal boyutunda göster

Benthem Crouwel architekten, Amsterdam, Nederland; Rotterdam Centraal Station; CS; 2012
Resmi orijinal boyutunda göster

Rotterdam Centraal

Benthem Crouwel Architects, MVSA ve West 8 tarafından ortaklaşa hazırlanan Rotterdam Centraal istasyon projesi 2013 yılında hayata geçti.

Roterdam Merkez İstasyonu Hollanda’daki en önemli ulaşım merkezlerinden bir tanesi. Amsterdam Schiphol Havaalanı gibi günde 110 bin yolcunun uğrak yeri. Avrupa Yüksek Hızlı Tren ağına ek olarak aynı zamanda RandstadRail Hafif Raylı Sisteme de bağlı. Bu hatların bir arada bulunmasının 2025 yılında günlük yolcu sayısını 323 bine çıkartacağı düşünülüyor.

İstasyonun kuzey ve güney kanatlarının kentsel karakteri birbirinden farklı. Kuzey girişi; çevre yerleşim Provenierswijk ve daha az yolcunun giriş yapacağı düşünülerek mütevazi bir tasarıma sahip. Şehre kademeli olarak bağlanan bu girişte büyük mimari çıkmalardan kaçınılmış, yeşil ıslah edilmiş ve istasyon bu noktada şeffaflaştırılmış.

Buna karşılık, şehir merkezi tarafındandaki güney girişi ise yükselen kent merkezine açılan bir kapı gibi tasarlanmış. Cam ve ahşabın kullanıldığı yolcu salonu yeni, uluslararası bir metropolitan bir kimlik üretilmiş. Salonun çatısı paslanmaz çelik strüktüre sahip ve bina ikonik bir karaktere sahip bu bölgede.

İstasyonun önünde yer alan meydan bina ile birlikte devam eden kamusal alanı gösteriyor. 750 arabalık ve 5.200 bisikletlik par alanı bu meydanın altında bulunuyor. Tramvay istasyonu, meydanı genişletecek şekilde binanın doğu kanadına yerleştirilmiş. Otobüs, tramvay, taksi ve kısa süreli park alanı mevcut kentsel dokuya entegre edilmiş ve engel teşkil etmiyor. Yaya ve bisiklet yolları ile kente keyifli ve güvenli bir giriş sağlanıyor.

Bu yeni istasyon ikonik bir buluşma noktası işlevi görüyor. Kentin farklı karakterlerini birbirine bağlayan yapı Roterdam’ın kültürel ekseninin başlangıcı görevini görüyor.

Hollanda’daki en büyük çatıda solar enerji uygulamasına sahip yapı Avrupa’daki örnekleri arasında da en büyükler arasında. Güneş panelleri en fazla güneş ışığını alacak şekilde ve çevresindeki yüksek binalar düşünülerek yerleştirilmiş.

Eski İstasyon Binası

Eski bina, 1957 yılında Sybold van Ravesteyn tarafından tasarlanmış. Ne yazık ki bu savaş sonrası yapı artık mevcut yolcu sayısını ve ulaşım merkezinin komplek yapısını kaldırabilecek durumda değildi. Bina yıkıldıktan sonra geçmişle bağlantıyı korumak için eski yapının bazı karakteristik özellikleri yeni istasyonda da kullanılmış. Örneğin, Speculaasjes adındaki iki granit heykel bisiklet tünelinin girişine yerleştirilmiş. Heykellerde bulunan desenler aynı zamanda ofis kısmının cephesinde de kullanılmış. Eski binada kullanılan tabeladaki harfler ile yeniden yazılan “CENTRAAL STATION” ve saat de ana cephede kullanılarak geçmişe gönderme yapılıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın