Katılımcı (Retroturks), Büyükada Çarşı Camii Mimari Fikir Projesi Yarışması

Eser Güngör, Mahmut İkbal Yıldırım, Barışcan Özen ve Defne Yılal tarafından tasarlanan proje Büyükada Çarşı Camii Yarışması'nda katılımcı projeler arasında yer aldı.

Mimari Rapor

Proje alanının bulunduğu Büyükada,pekçok açıdan özel bir konumdadır.Geçmişten bugüne,coğrafi nitelikleri,tarihsel katmanlanışı ve sosyo-kültürel yapısının gelişimi ile beraber güçlü bir kent imgesine sahip olagelmiştir.

Bizans Döneminden yerleşim kültürü bulunduğu bilinen ada,demografik yapısı yoğunluklu olarak on dokuzuncu yüzyılın ortalarından itibaren sayfiye yeri olarak gelişmeye başlamasıyla beraber çeşitlenmiş ve bugünki halini almıştır.

Bu durum adaya özgü yapılaşma karakterini oluştururken,farklı demografik katmanlara ait dini yapılarının her örneğinin de beraberlik içinde görebildiğimiz bir halde günümüze taşınmıştır.

İslam Mimarisi sükunet içinde harekettir,sınırlılığın berraklığına sahiptir,ifade bakımından mütevazı ve tabiidir.
*Turgut Cansever/ İslam’da Şehir ve Mimari

Proje Alanı,ada içerisinde konumlanışı itibariyle,doğal sınırlayıcı kent öğesi olan deniz hattı önünde bulunmakta ve parsel bu noktada belirlenmiş yeşil alan bandına bitişik konumdadır.Yapının ana girişi yakın çevresindeki kamusal alanda yaya akış yoğunluğu ve yönlenimi gözönünde bulundurularak, Özdemir Sokak’tan verilmiştir.Genel yerleşim kararlarının belirlenişinde,caminin geleksel yerleşim kurgusu ve gelişiminin yorumlanması önemsenmiştir,giriş,yarı açık şekilde oluşturulan bir yarıkla sağlanmıştır.Bu karar,kullanım hiyerarşisinin ana omurgasını oluşturmaktadır.Servis birimleri,sirkülasyon alanları-son cemaat ve ibadet mekanı yerleşimleri bu bağlamda oluşmuştur.Adaya özgü,yapının,yoğunluklu olarak yaya kullanımında olan sokak la sürekli bir bütünleşme sağlaması hedeflenmiştir.

Bu bütünleşme,proje alanı özelinde,kullanım çeşitliliği yönünde ele alınarak dışardan kullanıma açık tuvaletlerin üstünde açık bir manzara terası kurgulanmıştır.

Yapı,Ada mikroklimatik özellikleri dikkate alınarak,mümkün olduğu ölçüde,sürdürülebilir doğal aydınlatma-havalandırma imkanları arayışını gözetir.Bu bağlamda,ana ibadet alanı +1 kotunda konumlandırılarak,ek ibadet alanına pencere açıklıkları oluşturulmuş olup,yapı üst kabuğu için ibadet mekanında,kıble algısını da güçlendiren ışıklık tasarlanmıştır.Ana ibadet alanı simetrik ve merkezi bir iç hacim oluştururken yapı malzemesi olarak doğal taş tuğla öngörülmüştür.Malzeme seçiminde malzemenin akustik ve ısıl değerleri gözönünde bulundurularak karar verilmiştir.

Etiketler

Bir yanıt yazın