Katılımcı, Büyükada Çarşı Camii Mimari Fikir Projesi Yarışması

Katılımcı, Büyükada Çarşı Camii Mimari Fikir Projesi Yarışması

MİMARİ RAPOR

Tasarım

Büyükada Camii tasarımında göz önüne alınan öncelikli konular; Deniz yönünden bakıldığındaki adanın silüetine olan katkıları ve Nitelikli ibadet alanının oluşturulmasıdır.

Camii arsasının 50 m çapındaki yapıların silüeti etkiliyecek özellikte olmadığı kanaatine varılmıştır. Yapılacak ibadet alanının bölgesini güçlü göstermesi (Silüet olarak) vede yapının bir Camii olduğu düşünüldüğünde bu bölgenin silüetinin karakterini bu yapı belirliyecektir. Dolayısıyla geçmişten gelen Kubbe Minare ikilisinin günümüz mimarisi ve teknikleri ile yorumlanarak Monumental bir yapı tasarlanmasına karar verilmiştir. Böylelikle ada silüetindeki Limanın batı tarafındaki silüeti dengelenmesi amaçlanmıştır.

İkinci olarak nitelikli bir ibadet alanını üretmek için bir kişinin ibadet alanı ortaya çıkarılmıştır. Bu alan 55 cm ye 125 cm dir. Bu alan ibadet yönüne dik gelecek şekilde tüm arsaya tefriş edilmiş, ardından cami mimarisinin önemli öğelerinden ve namaz ibadetinin cemaatle kılındığı zamanlardaki enlemesine uzanan safların daha efdal olduğu inancı tasarımdada kendini göstermiştir.

Bunların yanında; ulaşım alanları, sirkülasyon alanları, Minber, Mihrab, Kürsü ve doğal aydınlatmalar mümkün olduğunca niteliksiz alanlardan faydalanarak ibadet mekanı geniş tutulmaya çalışılmıştır.

Tasarımın Oluşturulması

Adada yaşayan veya ziyaretçi gelen insanlarınibadet mekanı olarak kullanılacak alanın ihtiyaçları karşılaması gözetilmiştir.

Arsanın Recep Koç caddesine bakan cephesi Senenin her mevsimi yoğun olmakla beraber bahar ve yaz aylarında bu yoğunluk artmaktadır. Aynı şekilde Çiçekli Yalı sokak’ın dar ve Çarşıdan sahil şeridine ulaşması açısından yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Bu sebepler Caminin ana girişinin sahil tarafına konumlandırmıştır.

Kıblesinin Recep KOÇ caddesine bakıyor olması Mihrabdan sonra dar safların oluşturmasından ötürü Minare ve imam odasının buraya yerleştirilmesiyle hem minareye çıkacak merdivenlerin ana mihrap ile imam odasının ve minareyi birbirine bağlayıp hemde geniş safları oluşturulmaya calışılmıştır.

İbadet mekanını artırmak amacıyla erkek tarafından iç merdivenle ulaşılan bi mahvel yerleştirilmiş aynı zamanda mekan müezzin mahveli olarakda tasarlanmıştır.

Camii giriş ve çıkışlarda olması beklenen kaosu önleme amacıyla ana girişin içerisine abdest mekanı yerleştirilmiş ve orada yürüyüş havuzu oluşturularak mekandan giriş ve çıkışlar rahatlatılmıştır. Kaosu önleme amacıyla yine ibadet mekanının orta arkasına doğru bir giriş daha eklenmiştir.

Ek ibadet mekanına ulaşım için birinci giriş R. Koç caddesi üzerinden verilip aşağıda merdiven havuzu oluşturularak oradaki kaos önlenmeye çalışılmıştır. İkinci giriş ana girişin solundan erkek WC ‘ye ve teknik mekana beraber ulaşılmaktadır. İbadete gelenler için asansör yine sahil tarafına konumlandırılmıştır.

Bayan mahveline çıkışlar, sirkülasyon ve bayanların mahremiyeti dikkate alınarak sahil tarafındaki bayan WC ve Engelli WC’nin yanından ulaşılmakta, ikinci girişi aksi yönünden R.Koç caddesine yönlendirilmiştir.

İbadet mekanlarının aydınlatılmasında Mahvel altlarında gömme tipli gergi led ışıklandırmalar ve Mihrap arkasına gizli led aydınlatma düşünülmüştür. Aynı şekilde Mahvelin aydınlatması da tavana yapılacak asma tavan içine gömme tipli gergi led ışıklandırma yapılacaktır.

Cephe kaplaması Sistem detayında da görüleceği üzere hem içten hem dıştan Fibrobeton kaplama sistemi uygulanacaktır.

Cami İçerisinde hem havalandırma hem de teknik uygulamalar için 4 adet şaft bırakılmıştır.

MEKAN METREKARELERİ

BODRUM :

Ek İbadet Mekanı : 284 m²
Teknik Mahal : 47.8 m²
Erkek WC : 28 m²
Merdiven ve Kor. : 27.6 m²
İmam O. ve Minare : 23.8 m²

ZEMİN :

İbadet Mekanı : 256 m²
Bayan ve Eng. WC : 26 m²
Merdiven ve Kor. : 55.1 m²
Mihrab ve Minare : 6.4 m²

MAHVEL :

Bayan İbadet Mekanı : 147.7m²
Bay İbadet Mekanı : 38.3 m²
Merdiven ve Kor. : 14.4 m²

Etiketler

Bir yanıt yazın