Katılımcı, Büyükada Çarşı Camii Mimari Fikir Projesi Yarışması

MİMARİ RAPOR

Büyükada mahalli yapılaşmaları ve doğa içindeki mütevazı dokusuyla, dingin ve doğal bir yerleşim olmanın yanında, yoğun ziyaretçi akışına ev sahipliği yapar.

Az katlı, mahalli yerleşimler ve tarihi yapılar adanın yeşil örtüsü ile harmanlaşmış sakin bir doku sunarken, ada kültürel gezinti alanı haline gelmesiyle, kalabalık bir cazibe merkezine dönüşür.

Büyükada çarşısında camii yapısı tasarlarken, doğal ada dokusuyla uyum içinde, bütünleşecek,diğer yandan yoğun çarşı sirkülasyonuyla doğru etkileşimler kurarak, ibadet eyleminin içedonuk ve dingin yapısını koruyarak hizmet verebilecek kararlar öncelikli tasarım ilkemizi oluşturmuştur.

Yapı alanına kıyı şeridi ve çarşı cadde-sokaklarından ulaşım sağlanırken, kıyı şeridi cephesinin iskeleden gelen yoğun yaya sirkülasyonunda olması ve kıblenin çarşı cadde yönünde olması dolayısıyla, ana girişler ve genel sirkülasyon-hizmet mekanları sahil cephesinde, ana ibadet mekanı kıble yönü olan cadde cephesinde konumlandırılmıştır.

Kordon boyu devam eden balık restaurantları açık alanları ve kıyı şeridi gezinti yoğunluğu ile direk etkileşim halinde olan ana ulaşım cephesi,camii işleyişinde sakin ve içe dönük yapının oluşması amacıyla sağır olarak kurgulanır.

Çarşı cephesinde konumlanan ana ibadet mekanı, saf düzeni yerleşiminin,ve ibadet mekanının yakın çevreden yalıtılma ihtiyaçlarının etkisiyle biçimlenir.

Kütlesel biçimlenişte ise mekan kullanımlarının dışa vurumu hedeflenmiş, sirkülasyon ve hizmet mekanları insanları karşılayan daha alçak bir yapı ve ana ibadet mekanını saran bir kol olarak kurgulanmıştır.

Tasarım kararlarımızın başlangıç noktası, büyükada silüeti içinde yer alabilen, ada dokusuyla ve yaşantısıyla örtüşerek adalılara ve ziyaretçilere hizmet verebilen bir yapı yapmaktır. Gösterişli ve çevresinden bağımsız bir yapı dilinden kaçınılmıştır.

Bu bağlamda yapı yüksekliği, insanlarla yakın etkileşimin kurulduğu giriş mekanlarında alçak kurgulanırken, ana ibadet mekanına doğru yükseliş kademelendirilmiştir.

Bu kademeli yükseliş aynı zamanda ada silüetine öykünmenin bir sonucu olarak ortaya çıkmış , ibadet mekanı üst örtüsü de bu kurguda oluşturulmuştur.

Etiketler

Bir yanıt yazın