Getafe Kültür Merkezi

A-cero mimarlık ofisi İspanya'nın Getafe kasabasındaki eski pazar binasını halkın kullanabileceği bir kültür merkezine dönüştürdü.

A-cero mimarlık ofisi projeyi anlatıyor:

Proje, Madrid’in eteklerindeki Getafe kasabası için tasarlanmış bir kültür merkezi. Projenin temel amacı eskiden belediye pazarı olarak kullanılan ancak uzun zaman önce terk edilmiş boş bir binayı geri kazanmak. Kasabanın merkezinde yer alan yarı harebe bina çok işlevli bir kültür merkezi olarak kasabalıların kullanımına açılmak isteniyor.

Alan dikdörtgen bir parsel. Arsadaki meydana bakan ilk bina giriş binası olarak kullanılıyor. İkinci bina, eskiden ana market binası olarak kullanılan ana mekân. Yüksek tavanlı eski market binası, kafes gövdeli çatı makasları ve çelik kablolarla geçilen bir açıklığa sahip.

Yenileme projesi iki kattan ve bir bodrum katından oluşuyor. İlk katta karşılama holü, çeperleri yarı geçirgen çok amaçlı hacim, depo ve servis alanları bulunuyor. İkinci katta iki büyük sınıf ve ortak alan var. Geri kalan depolama ve teknik alanlarsa bodrum katında çözülüyor. Ana girişi meydandan alan binanın arka sokağa açılan bir servis girişi de var.

Eski binanın iç mekan tasarımında, var olan dille uyumlu, modern ve teknolojik bir imaj tercih edildi. Binanın içinin orijinal karakteri korundu. Aynı endüstriyel karaktere sahip fakat yeni nesil sürdürülebilir malzemelerden seçilen ürünler binanın tarzının altını çizmek için kullanıldı.

Binanın cephesi ise, içerideki makasların ritminde devam eden, beyaz alüminyum kaburgalardan oluşmuş bir deri gibi tasarlandı. Bazı yerlerde cepheden dışarı fırlayan kaburgalar binanın ışıklandırma elemanlarına dönüştüler. Dışarıdan bakıldığında marketin eski cephesine ikinci bir cephe gibi giydirilen kaburgaların altındaki orijinal tuğla duvarlar siyaha boyandı. Yeni tasarlanan cephe yüzeyinde eski market kapısı ve balkonu olduğu gibi korundu.

Etiketler

Bir yanıt yazın