Fonte Boa Evi

João Mendes Ribeiro'nun Portekiz'de bir vadide tasarladığı dikdörtgen prizma ev, küçük şarap mahzeninin beton kütlesi üzerine oturarak araziye müdahaleyi minimuma indiriyor.

Fonte Boa Evi, Portekiz’in merkezindeki Fonte Boa bölgesinde yer alan bir aile evi. İçinde üzüm bağı ve zeytinlik olan küçük bir araziye inşa edilmiş evin oturduğu Rabacal Vadisi, Jerumelo, Sicó ve Espinhal dağlarıyla çevrilmiş. Milattan önce 4. yüzyılda bir roma villasının oturduğu arazi şimdi büyük zeytin ağaçları ve üzümlerle kaplı.

Fonte Boa Evi arazinin batısına, güneşi en iyi alacak ana yoldan uzak bir noktaya inşa edildi. Evin oturacağı alan seçilirken, arazinin eğiminde değişiklik yapılması gerekmeyen bir nokta olmasına dikkat edildi. Ev yerleştirilirken hiçbir ağacın kesilmemesi de dikkat edilen diğer bir noktaydı.

2 katlı dikdörtgen prizma ev beton bir başka kütlenin üzerine oturtularak zeminden ayrıldı. Evle eğimin arasını dolduran bu beton kütle şarap mahzeni olarak kullanıldı. Mahzenin varlığı arazinin eğiminde değişiklik yapılmamasını ve hiçbir ağacın kesilmemesini sağladı. Sokaktan eve giriş, arazinin güneyini tutan taş duvardan alındı. Arazinin aşağısındaki otopark alanı, beton duvarlarla çerçevelendi. Çamaşırhanenin de olduğu yarı gömülü beton kutu merdivenlerle eve bağlandı.

Evin bütün katları kendi içlerinde üç bölümlü organize edildi. Evin merdiven çekirdeği ve servis alanı; giriş katında yemek yeme ve yaşam alanını, birinci katta ise iki yatak odasını birbirinden ayırdı. Evin bütün iç mekanlarının, büyük açıklıklar veya farklı yerlerde yoğunlaşan küçük pencereler yardımıyla çevre araziyle ilişki içinde olması sağlandı.

Etiketler

Bir yanıt yazın