Eşdeğer Mansiyon (İlker Fatih Özorhon, Güliz Özorhon), Muratpaşa Belediyesi Çok Amaçlı Gösteri Merkezi Yarışması

Eşdeğer Mansiyon (İlker Fatih Özorhon, Güliz Özorhon), Muratpaşa Belediyesi Çok Amaçlı Gösteri Merkezi Yarışması

MİMARİ RAPOR

Gösteri merkezi binasının ana karakterini, Kaleiçi yerleşiminin insan ölçeği ile uyumlu, iklimsel verilerle barışık, parçalı mimarisi belirler. Bu verilere göre tasarlanan binanın kimliğini belirleyen öğeler; geniş saçaklı çatıları ile şeffaf cephesidir. Şeffaflık binanın çevresi ile aktif bir diyalog kurmasını sağlar. Böylelikle bina hem doğa/park ile hem de kent/insan ile güçlü bir ilişki kurar. Hafif çatılar altındaki şeffaf bina mevsimden mevsime değişen park ile her defasında farklı biçimde bütünleşir. Bina bir yandan yüzen çatılar altında parka doğru usulca uzanır bir yandan da çevresindeki yeşil dokuyu ve güzel ağaçları yansıtır.

Binayı örten saçakların parka devam ettirilmesi ile çocukların sanat ile buluşacakları mekanlar tanımlanır. Bu mekanlar, mevcut doğal dokudaki boşluklara göre şekillenirler. Güneşten ve yağmurdan korunan mekanlarda etkinlikler, spor aktiviteleri gerçekleştirilir, yeşilin içinde akışkan bir şekilde planlanan düzlemlerde, dinlenme noktaları ile aktivite alanları yetişkinlerle çocukların bir aradalığına olanak sağlar.

Binanın merkezinde yer alan salon tiyatro, opera ve konser gibi sanatsal etkinliklerin yapılabileceği bir gösteri merkezidir. Diğer fonksiyonlar bu merkezden bağlamla ilişki kurmak üzere dağılır. Salonun etrafında sıralanan şeffaf çalışma ve prova odaları yüzünü çevreye döner. Böylece yoldan geçenler burada gerçekleştirilen sanat aktivitelerine tanık olurlar-fark ederler ve bina insan ile sanat arasında bir ara yüze dönüşür. Fuaye ve devamındaki kafe parka açılır, binanın parkla ilişkisini kuvvetlendirir. Mekanların organizasyonunda salon, ışık ve ses yeterlilikleri, sahne-sahne arkası ilişkileri, dekor hareketleri belirleyicidir.

Sahne arkasında oluşturulan avlu sanatçıların ve prova odalarını kullananların nefes alacağı bir mekandır. Yapının bodrum katı betonarme karkas, zemin üstü ise çelik karkastır. Binanın yapısal dili parktaki gölgeliklerde de devam eder. Çelik çatı strüktürlerinin altı ahşap kaplama, üstü ise anodize alüminyum levhalardan oluşur. Böylece park içinde amaçlanan hafiflik hissi güçlenir.

Etiketler

Bir yanıt yazın