Laurentian Kayak Evi

Kanada'da inşa edilen kayak evi çocuklu bir aile için tasarlanmış.

Mimarları yapıyı anlatıyor:

Bu modern dağ evi, okul yaşında çocukları olan bir ailenin haftasonu tatilleri için tasarlanmış. Eski bir kayak pistinin dik yamacına oturan yapı bölgenin en yüksekte oturan evi. Çevresi ağaçlarla çevrili ev oldukça geniş, panoramik bir bakış açısına sahip.

Arazinin doğal topografyasına müdahale etmemek ve yapının ayak izini küçük tutmak için ev kırmızı sedirden piloti*ler üzerine inşa edildi. Bina yukarı kaldırılarak, hem kışın yağan kara hem de ilkbaharda kar eridiğinde akan suya izin verildi. Toprağa basmayan yapı bulunduğu yerin bitki örtüsüne de en az hasarı veriyor.

Eve köprüden geçerek ulaşılıyor. Giriş katı oturma alanını, mutfağı ve yemek bölümünü birbirine bağlayan açık bir plana sahip. Ana hacmin yamaca bakan cephesi boydan boya camla kaplı, diğer cephedeki şerit pencereler ise dağ tarafından sabah ışığı alıyor.

Ada tipi tasarlanan mutfak, mutfakta çalışanların mekanın geri kalanında kopmalarını engelliyor.

Güneye bakan oturma odası, kayar cam kapılarla, devamı niteliğindeki balkona açılıyor.

Giriş katında ayrıca ebebeyn odası ve banyo yer alıyor. Bir alt katta ise çocuk odaları, misafir odası, oyun odası ve buhar odası bulunuyor. Buhar odasının bitişiğindeki spa ise en alt kottan, kullanıcılarına özel orman manzarası sunuyor.

Yapının dışı koyu renk sedir ağacıyla, saçak ve çatının tavana dönüştüğü yüzey ise kırmızı sedir ile kaplı. Dağ evi, ısı köprüsünü ve enerji tüketimini minimize eden detaylı bir ısı yalıtımına sahip.

Piloti: Binayı zeminden yükselten kolonlar. Binanın zemine oturmaması için zaman zaman kullanılırlar. Asya’da ve İskandinav ülkelerinde geleneksel olarak suyun üzerine inşa edilen balıkçı kulübeleri bu yöntemle yükseltilir. Modern Mimarlık’ta ise “piloti” Le Corbusier’in beş temel prensibinden birine işaret eder. Le Corbusier modern yapıya dair belirlediği “Yeni Bir Mimarlığa Doğru Beş Nokta”nın ilkinde taşıyıcı duvarların egemenliğinden kurtarılan binalara kolonlardan bir taşıyıcı sistem önerisinde bulunur. Bu taşıyıcı sistem binayı yukarı kaldırarak zemin katı boşaltır ve yapıyı zeminden koparır.

Etiketler

Bir yanıt yazın