Yemek Dağıtım Merkezi (SDA)

İspanya'nın Tarragona şehrinde yapılan yemek dağıtım merkezi(SDA) yerel iş gücü ve yapım teknikleri kullanılarak, gönüllülerin de katkılarıyla inşa edilmiş.

Tarragona’nın çeperinde, büyük endüstriyel parkın yanındaki Campclar mahallesinde yapılan proje iki iş veren tarafından yönlendirilmiş, bunların biri Cáritas Diocesana diğeri ise Campclar kilisesi. Bölge yoğun bir göçmen nüfusa sahip. Yeni inşa edilen Centre for Food Distribution (Yemek Dağıtım Merkezi) bu marjinal mahallenin günlük hayatına dahil olmak ve dezavantajlı ailelere yemek yardımında bulunmak için yapılmış. 

Kilisenin yanında inşa edilen yapı 200’ün üzerinde aileye hizmet veriyor. Merkezin tasarımını projeye dair üç temel unsurla sınırlamış: birincisi yüksek güvenliğin gerekli olması, ikincisi ekonomik kaynaklar (bina gönüllülerin de yardımıyla inşa edilmiş), üçüncüsü ise tasarım ve inşaat için ayrılan sürenin 3 ay gibi kısa bir süre olması. 

82,50m²’lik bir alanda yapılan küçük proje 3 mekan olarak organize edilmiş: depo, servis alanı ve dağıtım alanı. Aileler dağıtım alanındaki rotayı takip ederek en çok ihtiyaçları olan yiyecekleri seçebiliyorlar. Yapının kompakt olması hem güvenliğin kolay sağlanmasına yaramış hem de bölgenin iklimsel ihtiyaçlarına cevap vermiş. Bina çalışmazken oldukça kapalı ve güvenlikli olan yapının çalışır durumdayken açık ve ışıklı olması amaçlanmış.

Yapının mahallenin morfolojisine uyum sağlaması için endüstriyel bir estetiği olması ve zanaat ürünü olması gibi iki unsur belirlenmiş. Buna parallel olarak, yapıyı arsayla ilişkilendirebilmek, yapım ve ulaşım masraflarını en aza indirebilmek için yerel yapım teknikleri kullanılmış.

Yapının strüktüründe, çatıda ve yan yüzeylerde prefabrike metal elemanlar kullanılarak inşaat süresi azaltılmış. Ön cephe ve iç duvarlarda ise kumaş bir deri kullanılarak merkezin çevresiyle beraber bir bağlam üretmesine çalışılmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın